�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
To snad není možné, další michelinská hvìzda! |
Autor: Petra Pospìchová Datum vyd�n�: 16.03.2012 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1672 |
Rozhodnì mnì nenapadlo, že nadchneme i inspektory Michelinu tak, že nám dají hvìzdièku," øíká šéfkuchaø Oldøich Sahajdák poté, co zjistil, že La Degustation dostala v aktuálním vydání michelinského bedekru prestižní hvìzdièku. |
V dobì, kdy jsem dokonèoval reportáž o michelinské hvìzdì pro Alcron a jejího šéfkuchaøe Romana Pauluse (viz. èlánek níže), dorazila ke mnì zprávu o další michelinské hvìzdì udìlené Restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise. Zprvu jsem myslel, že se jedná o tiskaøského šotka, ale opak je pravdou, kdy tak restauraci a jejímu šéfkuchaøi s veškerou upøímností blahopøejeme. V prvotním domnìní, že se jedná v pøípadì Romana Pauluse o jedinou michelinskou hvìzdu tohoto roku, jsem napsal, že se jde o prvý ryzí èeský Michelin. Protože nevím, v jakém èasovém sledu byly obì hvìzdy udìleny, tak v opravì dodávám, že obì dvì michelinské hvìzdièky jsou prvé v držení dvou èeských šéfkuchaøù. Když podnik pøed šesti lety otevíral, rozhodl se majitel pro do té doby zcela nebývalý koncept - degustaèní menu postavené na inovovaných èeských receptech: kulajdì, koprové èi hovìzím jazyku. "Otevírali jsme s absolutním nadšením nad novým pøístupem. Rozhodnì mì tehdy ale nenapadlo, že nadchneme i inspektory Michelinu tak, že nám dají hvìzdièku," øíká šéfkuchaø Oldøich Sahajdák poté, co zjistil, že La Degustation dostala v aktuálním vydání michelinského bedekru prestižní hvìzdièku. Hvìzdièka za svíèkovou Kromì La Degustation letos získal hvìzdièku také Alcron, kde vaøí Roman Paulus, na jehož menu najdete kromì jiného i èeské recepty: svíèkovou nebo telecí líèka se zadìlávanou kedlubnou. "Je to prùlomové ocenìní nejen pro èeské kuchaøe, ale i pro èeskou gastronomickou tradici," komentoval ocenìní šéfkuchaø Paulus. Michelinští inspektoøi proto nemìli èas podnik v novém kabátì prozkoumat a restaurace ve Four Seasons o hvìzdièku pøišla. Bib do regionù Kromì hvìzdièek Michelin udìluje i ocenìní Bib Gourmand, kterým oznaèuje podniky, kde mají dobré jídlo za dobrou cenu. Letos na Biba v Praze dosáhlo šest restaurací. Stejnì jako loni jej dostaly SaSaZu, Le Terroir, Aromi a Divinis, novì pak Sansho a Monastery. zdroj:ihned.cz |
Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru |