fiogf49gjkf0d
Pùvodní recepty jsou vždy na bázi vajec, je tøeba hmotu zahøát ve vodní lázní na 85°C pokud chcete mít jistotu
Ingredience:
Na 1 l zmrzliny.
250ml šlehaèky
250ml plnotuèného, homogenizovaného mléka
5 žloutkù
50 ml krystalového cukru
špetka soli
250g na drobno posekané mléèné èokolády
1 vanilkový cukr
120ml oloupaných, na sucho opražených, posekaných mandlí, nemusí být
Pøíprava:
V kastrolku pøivéct mléko a šlehaèku do varu.
V míse našlehat žloutky, cukr, vanilkový cukr a sùl. Po malých troškách zašlehávat dovnitø horké mléko se šlehaèkou. Nalít do èistého kastrolku postaveného na velice pomalém ohni a smìs zahøívat do varu.
Vaøit, až smìs trochu zhoustne (dosáhne 82°C). Ihned pøecedit smìs do ohnivzdorné misky do které jsme dali èokoládu. Míchat, až se èokoláda rozpustí. Posadit misku do nádoby s ledem a míchat vše, až se smìs zchladí. Na noc vložit do chladnièky.
Druhý den smìs bude velice hustá. Zamíchat smìs, vložit do zmrlinového strojku a postupovat podle pokynù výrobce. Nemáme-li strojek, pak smìs našlehat elektrickým šlehaèem a vložit do mražáku. Bìhem mražení ji mùže ještì jednou našlehat a pøidat do ni mandle, chcete-li.
Po ovocné zmrzlinì dostanete døíve hlad
Nìkteré zmrzliny se vyrábìjí z kokosového tuku. Patøí sice mezi tuky rostlinné, ale obsahuje hodnì nasycených mastných kyselin, které mohou zvyšovat cholesterol .
Podle tradièního receptu obsahuje zmrzlina mléko èi smetanu, cukr, nìkdy vejce, vanilku nebo èokoládu. Podíváte-li se však na obaly zmrzlin koupených v obchodì, doètete se o složení napøíklad toto: voda, sušené mléko, glukóza, škrob, želatina, emulgátory, stabilizátory, aroma, barviva a tuk.
„Trendem dnešní výroby je nahrazovat živoèišný -mléèný - tuk tukem rostlinným. Tím se snižuje množství cholesterolu ve zmrzlinách. Rostlinné tuky cholesterol totiž neobsahují,“ øíká nutrièní terapeutka Vìra Králová.
Èasto se ale pøi výrobì zmrzlin využívá tuku kokosového .
„Na rozdíl od ostatních rostlinných tukù obsahuje vysoké procento nasycených mastných kyselin, které jsou ve vìtším množství obsaženy zejména v živoèišných tucích a jejichž zvýšený pøíjem mùže vést ke zvyšování cholesterolu ,“ vysvìtluje.
Kromì klasických ovocných èi smetanových zmrzlin jsou populární i mléèné (jogurtové a tvarohové). Kalorická hodnota se u jednotlivých výrobkù liší, ale obecnì øeèeno mají smetanové a mléèné zmrzliny oproti ovocným tøikrát vyšší kalorickou hodnotu. Tvarohové a jogurtové zmrzliny bývají ve srovnání se smetanovými ménì kalorické. Obsahují vìtšinou ménì tuku, ale výsledná energetická hodnota vždy záleží na dalších použitých surovinách. Vždy je tedy dobré peèlivì si pøeèíst obal.
Lidé, kteøí si hlídají pøíjem energie, by mìli vybírat spíše zmrzliny vodové, ovocné . Mají nulové množství tuku, nìkteré pouze minimální. Energetickou hodnotu tvoøí hlavnì cukr. Tyto zmrzliny ale mají díky tomu vysoký glykemický index. To znamená, že po snìzení dostane èlovìk brzy hlad .
Pøi výbìru je výhodné sledovat nutrièní hodnoty na obale. Pokud tam požadované informace nejsou, radìji sáhnìte po výrobku dostateènì oznaèeném. Dùležitým ukazatelem je množství energie a zejména tuku , a pak také velikost porce . Držte se pravidla – všeho s mírou.