�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Jakost a pouitelnost vajec

Autor:
Datum vyd�n�: 25.05.2012
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1703

Avak, jsou-li vejce omyta a zabalena nevyskytnou se na nich bakterie rodu Enterobacteriaceae po dobu 5 tdn po oeten.

fiogf49gjkf0d

 

Problematika vajec, kter je navena v posledn dob nrstem jejich ceny, m rovn i svzele s jejich skladovnm v nvaznosti na hygienickou potebnost. Vejcm je proto v tomto smru dvna vt pozornost v otzce jejich pouitelnosti po urit dob skladovn. Jak vyplv z nslednho textu, neteba mt v tomto smru obavy, pokud dodrme pedepsan podmnky.

Jakost a pouitelnost vajec je zajitna datem pouitelnosti a dodrenm skladovacch podmnek.
Pracovnci Zemdlskho vzkumnho stavu v Athnch a Vzkumnho pracovit pro zpracovn drbee a jakost masa testovali jakost a funkn vlastnosti vajec bhem desetitdennho skladovn tzn. dlouho po 30denn norm stanoven pro skladovn ped prodejem.
Z vsledk vyplynulo, e pi sprvnm chlazen a zachzen mohou bt vejce skladovna 4 a 5 tdn pes obvykl datum pouitelnosti (nad 30 dn).
Pokud vejce nejsou oetena zstvaj na nich bakterie jako salmonela a dal, a do konzumace spotebitelem. Avak, jsou-li vejce omyta a zabalena nevyskytnou se na nich bakterie rodu Enterobacteriaceae po dobu 5 tdn po oeten.
Pi zjiovn funknch vlastnost vajec bhem 10 tdn skladovn nebylo zjitno snen nezvadnosti, avak snila se schopnost zvit objem pikotovho kole, nebo pipravit kvalitn krmovitou majonzu.


Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku