V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.
|
fiogf49gjkf0d
Celosvtov vrchol gastronomickho snaen se zan vynoovat zpoza obzoru tyron peroidy, kterou od sebe dl jednotliv roky, tak jak je tomu u olympijskch sportovnch her. Kuchask a cukrsk Olymp m svoji pevnou polohu v nmeckm Erfurtu, kdy tak nenapodobuje rotujc sportovn akci, je se kadm kvartlovm sledem pemisuje z msta do msta a to mnohdy na rznch kontinentech.
Je to z toho dvodu, e gastronomie, a kadodenn ivotn poteba kadho obyvatele planety, si jet nevydobyla takovou publicitu jako je tomu u sportu, a m i proto takov mrn finann zzem. Proto erfurtsk olympijsk souten gastronom z celho svta, kter m ji ustlenou podobu kamennho kulinrnho kolbit, kde plus mnus, je ve na jednom mst a nevyaduje pokad nov a vrazn promnn pravy, kdy je tak proto i lacinj. A navc dodejme, e pouze Nmecko je ochotno, a navc i m na to, aby do takovho podniku vkldalo tak velkou sumu, kter mu po prvu vytv tuto poadatelskou prioritu. Pi rozhovoru s pednmi organiztory z celho svta, kdy padla otzka na ppadnou rotaci msta psoben, by mnoz z nich byli pro zemn rznorodost, ale dobe si vichni uvdomuj, e penze jsou - a - na prvnm mst. By nemme jet kalendn lto, ale ji msc, kter m ve sv nplni pestihnut psky letnho obdob, a odtud u nsleduje rychl seup do podzimu, kdy prv tahle ron doba, konkrtn msc jen, bude hostitelskm asem vrcholu gastronomickho svta.
Pojme se proto podvat na fotografickou ilustraci nkterch vrcholovch exhibic cukrskho umn a pomalu se pipravovat na gastronomickou olympidu 2012. Pipomeme, e cukri maj v zkladn podob dvoj zastoupen. Jednak se pedstavuj v slo discipln, kdy reprezentuj sami sebe. A pak jsou soust kuchaskch tm, kdy vytv cukrsk doplky vstavn tabule, kter dominuje monument. A prv ve sfe vizuln psobnosti soutn tabule m znan podl na tzv. prvnm, ale i zrove celkovm dojmu, a nejednou v historii velkch sout sehrl vkon cukre rozhodujc roli a v kladnm i zpornm ohodnocen. Cukrsk prce svoj podstatou umouje ve vizuln oblasti vt umleck kouzla neli kuchask tvorba a proto je j ve pikovch tmech vnovna zven pozornost pro schopnost vytvoen pozitivn image soutnho dla. Proto kad pikov kulinsk tm, pokud se v soutnm zadn nalz cukrsk vazba, db o to, aby tento velmi vznamn prvek nesehrval pouze doplkovou roli, ale byl aktivnm initelem urujcm pozitivn dojem celkov tvorby vetn vkusnho a elovho aranm vstavn tabule. Ocennm zvanosti a pnosu cukrskho dla dolo, a to teprve nedvno, k rozhodnut asti minimln dvou cukr v soutnm kolektivu, a to pro nronost tto profese a jejho podstatnmu pnosu vizulnmu zpodobnn. skalm ptomnosti cukrsk dekorace na kuchask souti bv ta skutenost, e cukr sm o sob je vtvarnm slistou. Jeho brilantn vkon me pevat celkov vzhled tabule a zbyten potlait do pozad kvalitn prci kuchaskch koleg. Zde zle na cukrskm tvrci, aby sv umleck ego poddil zjmu kolektivn tvorby, - i k tomu byl donucen - tak aby ve spojen s kuchaskmi vtvory nepsobil vliv jeho prce ruiv. Zde je to ji otzka tkajc se vrozenho citu pro sladn detail ve prospch celku snoubcho se s aranrskm vkusem bu u cukre samho, kapitna i aranra tmu. Vliv cukrskho expontu pi kuchaskch soutch vdy hrl velmi vznamnou roli, a ten kdo si byl jeho vznamnho vlivu vdom a tento poznatek uml pevst do praxe, zpravidla jej zrooval dobrm vsledkem
|