�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Cukráøské praktické rady |
Autor: red. Datum vyd�n�: 27.06.2012 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1717 |
Ocet má tu vlastnost, že pøi peèení máslového listového tìsta zpùsobuje trhání. Kdyby se však dalo octa do tìsta mnoho, pak by se trubièky na kremrole úplnì roztrhaly. Proto se smí pøidávat octa do tìsta velice málo, aby se zboží nekazilo. |
Ocet v máslovém a listovém tìstì Ocet má tu vlastnost, že pøi peèení máslového listového tìsta zpùsobuje trhání tìsta. Kdyby se však dalo octa do tìsta mnoho, pak by se trubièky na kremrole úplnì roztrhaly. Proto se smí pøidávat octa do tìsta velice málo, aby se zboží nekazilo. Abychom zhotovili marcipánová jablka a hrušky, co možná nejvìrnìji dle pøírody, co se tvaru týká, a aniž je musíme dlouho modelovat, poèínáme si následovnì: Vyberenme si nìkolik pìkných jablek a hrušek pìknì modelovaných, rozpùlíme je vodorovným øezem tak, aby v jedné polovinì byla stopka a ve druhé bubáèek. Od druhé poloviny si udìláme formu ze sádry nebo síry. Nejlepší je sírová forma se sádrovým obalem. Marcipánové kousky, urèené na výrobu ovoce hladce vyválíme, trochu vytáhneme do délky a vtlaèíme do formy. Spodní polovinu ovoce modelujeme pøimìøenì k tomu, což jde velmi rychle. Takto získané ovoce je pìknìjší nežli ovoce vytvoøené v døevìných formièkách a mimo to pøi tomto zpùsobu se ušetøí mnoho èasu. Pøi potahování marcipánových vajíèek, švestek a tøešní, spadávají tyto, když je vytahujeme z máèené hmoty, velice snadno se špejlí, což obyèejnì znamená ztrátu èasu. Tomu odpadávání lze zamezit, ponoøíme-li špejli pøed zapíchnutím do pøedmìtu do tekutého kakaového másla nebo èokolády. V dobì povelikonoèní a povánoèní hrají marcipánové odpadky a neprodané marcipánové zboží velkou úlohu. Tyto vìci z marcipánu zužitkujeme prakticky s užitkem, když je rozstrouháme a zapracujeme do krokantu. Vezmeme k tomu 1/3 marcipánových odpadkù a 2/3 oøechù. Zboží (tyèinky apod.) se tím nijak neznehodnotí. Naopak, pøíchutí mandlí z marcipánu se kvalita oøechových krokantù jen pozvedne. |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |