�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Koláèe |
Autor: Libuše Bažantová Datum vyd�n�: 14.01.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=172 |
Mouku prosejeme do mísy a udìláme dùlek. Do dùlku rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru a mùžeme nechat krátce rozpustit. Zalijeme malou èástí vlažného mléka (zbytek mléka ponecháme stranou), prošleháme vaøeèkou a pøimícháme malou èást mouky |
500 g hladké mouky 100 g polohrubé mouky 100 g cukru 100 g oleje 250 ml mléka 1 kostka droždí 2 žloutky citrónová kùra špetka soli POSTUP PØÍPRAVY Mouku prosejeme do mísy a udìláme dùlek. Do dùlku rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru a mùžeme nechat krátce rozpustit. Zalijeme malou èástí vlažného mléka (zbytek mléka ponecháme stranou), prošleháme vaøeèkou a pøimícháme malou èást mouky až vznikne øídké tìsto, které necháme v teple vykynout asi 10 minut. Mezitím dáme do zbytku mléka cukr, sùl a citrónovou kùru a vše rozpustíme a nahøejeme na teplotu 30 °C. Smìs pøilijeme do vykynutého tìstíèka - kvásku a spolu s olejem vypracujeme hladké nelepivé tìsto. Necháme v teple vykynout. Tìsto dobøe promícháme a opìt necháme vykynout. Hotové tìsto nakrájíme na malé kousky ze kterých udìláme kulièky. Pomocí sklenièky nebo speciálního tvoøítka "maèkáme" koláèky, již na tukem potøeném plechu, pøípadnì tìsto do požadovaného tvaru tvarujeme prsty. Poté koláèe ozdobíme rùznými druhy ovoce, napø. borùvky, meruòky, švestky apod. Rovnìž mùžeme potøít povidlovou, makovou nebo tvarohovou náplní. Nazdobené zpravidla sypeme drobenkou, necháme krátce v teple nakynout a peèeme v pøedehøáté troubì pøi teplotì 180 °C do svìtle hnìdé barvy. | INGREDIENCE
Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru |