�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Nostalgick zkusky |
Autor: Petra Pospchov Datum vyd�n�: 30.07.2012 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1720 |
Na vrob pitom nen nic sloitho. Naopak, krmov koky s ovocem pat mezi cukrskmi vrobky do kategorie "mlo prce, efekt znan". Sta dobe synchronizovat ppravu vech st kok a za ti tvrt hodiny mou bt hotov. |
Tradin esk zkusky jsou vi cheesecakm a tiramisu v m dl vt defenziv. Koupit dobrou laskonku, kremroli i nedejboe indinek je kol pro detektiva. Nemte-li v okol cukrrnu, kde je um dlat, puste se do vroby sami. Teba ovocn koky zvldne i zatenk. Nejbli nm zstvaj chut, kter znme z dtstv. Pam naeho jazyka je teba dvodem, pro mnoz z ns tvrdohlav kupuj oplatky veho druhu ze Slovenska a jejich eskou konkurenci bojkotuj. Nejde o to, e by seresk peivrne dlaly oplatky a suenky zdravj nebo bez ek: akort mn "vylepuj" receptury a vc se dr tch pvodnch. Co vyhovuje nostalgick pamti naich chut. Stejn je to i se zkusky a dorty. Dobr tiramisu je fajn, nemm vbec nic proti cheesecaku. Jene mlokter exempl tchto dezert ve mn doke spustit bezuzdn naden, jak zavm, kdy nkde narazm na laskonku podobnou t, co mvali na Svatm Kopeku u Bene. Prv laskonky a kremrole starodvnho stihu ze m udlaly tamgasta cukrrny, kde jinak maj jedno z nejpernjch kaf v okol na redakce. Kam na laskonky a kremrole tedy vm, mm zsadnm problmem vak zstvaj indinky. Tuhle sladkost nejasnho, zejm maarskho pvodu buto nikdy nedlaj, a pokud ano, tak chutn... divn. Prost pln jinak ne v cukrrn na Palackho v Olomouci, kterou vedl v osmdestch letech prek podivnch tyictnk. Dneska by spadali do kategorie pestrlch emos, jako dcka jsme je kvli nezdrav bl pleti a ern obarvenm vlasm podezrali z pobytu v kriminle. No a prv tihle dva mli nejlep indinky na Han. Dneska je na mst jejich cukrrny antikvarit, co je sice zazen sympatick, ale sladkosti tam neseenete. Indinky z Palackho tak zstvaj nedostinm etalonem, s velkm odstupem nsleduj exemple z jedn cukrrny v Zbehu a jedn ve Valaskch Kloboukch. Malinov koky 250 g hladk mouky Troubu pedehejeme na 160 stup. V mse smchme sl a mouku a pak do nich rozeteme 120?g msla. A zane sms pipomnat drobenku, pidme dv lce cukru mouky a nakonec loutek. zdroj: ihned.cz |
Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru |