�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Nostalgick zkusky

Autor: Petra Pospchov
Datum vyd�n�: 30.07.2012
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1720

Na vrob pitom nen nic sloitho. Naopak, krmov koky s ovocem pat mezi cukrskmi vrobky do kategorie "mlo prce, efekt znan". Sta dobe synchronizovat ppravu vech st kok a za ti tvrt hodiny mou bt hotov.

fiogf49gjkf0d

Tradin esk zkusky jsou vi cheesecakm a tiramisu v m dl vt defenziv. Koupit dobrou laskonku, kremroli i nedejboe indinek je kol pro detektiva. Nemte-li v okol cukrrnu, kde je um dlat, puste se do vroby sami. Teba ovocn koky zvldne i zatenk. Nejbli nm zstvaj chut, kter znme z dtstv. Pam naeho jazyka je teba dvodem, pro mnoz z ns tvrdohlav kupuj oplatky veho druhu ze Slovenska a jejich eskou konkurenci bojkotuj. Nejde o to, e by seresk peivrne dlaly oplatky a suenky zdravj nebo bez ek: akort mn "vylepuj" receptury a vc se dr tch pvodnch. Co vyhovuje nostalgick pamti naich chut.

Stejn je to i se zkusky a dorty. Dobr tiramisu je fajn, nemm vbec nic proti cheesecaku. Jene mlokter exempl tchto dezert ve mn doke spustit bezuzdn naden, jak zavm, kdy nkde narazm na laskonku podobnou t, co mvali na Svatm Kopeku u Bene. Prv laskonky a kremrole starodvnho stihu ze m udlaly tamgasta cukrrny, kde jinak maj jedno z nejpernjch kaf v okol na redakce. Kam na laskonky a kremrole tedy vm, mm zsadnm problmem vak zstvaj indinky. Tuhle sladkost nejasnho, zejm maarskho pvodu buto nikdy nedlaj, a pokud ano, tak chutn... divn. Prost pln jinak ne v cukrrn na Palackho v Olomouci, kterou vedl v osmdestch letech prek podivnch tyictnk. Dneska by spadali do kategorie pestrlch emos, jako dcka jsme je kvli nezdrav bl pleti a ern obarvenm vlasm podezrali z pobytu v kriminle. No a prv tihle dva mli nejlep indinky na Han. Dneska je na mst jejich cukrrny antikvarit, co je sice zazen sympatick, ale sladkosti tam neseenete. Indinky z Palackho tak zstvaj nedostinm etalonem, s velkm odstupem nsleduj exemple z jedn cukrrny v Zbehu a jedn ve Valaskch Kloboukch.
V Zbehu mi dokonce dali recept, take a se nkdy v zim odhodlm, najdete indinky na tomto mst. Te je ale lto a k nmu pat jin z tradinch eskch zkusk, kter se ve slunm proveden prakticky nedaj sehnat - ovocn koek.
Tartaletky veho druhu si ctn pni cukri mohou schovat pro jin zkaznky, mn by stail koek se temi druhy ovoce nebo aspo ten malinov. Nabdka cukrren je ovem podobn jako u indinku: povtinou nedobr, ppadn dn.
Na vrob pitom nen nic sloitho. Naopak, krmov koky s ovocem pat mezi cukrskmi vrobky do kategorie "mlo prce, efekt znan". Sta dobe synchronizovat ppravu vech st kok a za ti tvrt hodiny mou bt hotov. V prvn fzi vyrobte koky z mslovho tsta a dte je pct do trouby. Ne zezltnou, mte dost asu pipravit loutkov krm s citronovou krou. A ne upeen koky a krm zchladnou, stihnete v klidu pipravit elatinu.
Do loutkovho krmu mete pidat jakkoliv ovoce. Kdo m rd sladko-kysel kontrast, ocen erven rybz, pokud chcete naopak harmonitj kombinaci chut, zkuste broskev, peplenou kuliku hroznovho vna nebo kousek pomerane. Kompromisem mezi tmito dvma variantami jsou maliny i zral ostruiny. Zvl᚝ lesn odrdy maj vraznou osvujc chu, kter jde k citronem ochucenmu loutkovmu krmu naprosto skvostn. A kdy se v elatin dobe vybalancuje pomr cukru a citronov vy, zmiz vae koky ze stolu dv, ne stihnete mrknout.

Malinov koky
(rozpis na 10 formiek)

250 g hladk mouky
petka soli
145 g zmklho msla
4 lce cukru mouky
3 loutky
3/4 lce maizeny
250 ml smetany
1 citron
1/2 lce elatiny
250 ml vody
2 lce cukru krystal
1/4 kg malin

Troubu pedehejeme na 160 stup. V mse smchme sl a mouku a pak do nich rozeteme 120?g msla. A zane sms pipomnat drobenku, pidme dv lce cukru mouky a nakonec loutek.
Vypracujeme tsto, podle poteby pidme vodu. Prohnteme a pak tstem vylome koky.
Przdn dme pct, dokud nezezltnou; trv to deset minut a tvrt hodiny. Pak nechme vychladnout a opatrn vyjmeme z formy.
V rendlku nalehme zbyl loutky, smetanu, maizenu a zbyl cukr mouku. Nechme pomalu probublvat na mrnm plameni, dokud sms nezhoustne. Potom odstavme z plotny a pidme kru z jednoho citronu. Nechme zchladnout a vmchme zbyl mslo.
Ve vod rozpustme elatinu a pidme cukr. Poslze pidme jet vu z poloviny citronu.
Nechme pejt varem a pak odstavme.
Upeen koky plnme krmem, poklademe malinami a nakonec pelijeme vrstvou elatiny. Dme zchladnout a teprve pot servrujeme.

zdroj: ihned.cz


Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku