�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Vestfálský jableèný nákyp |
Autor: red. Datum vyd�n�: 02.08.2012 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1721 |
Vyšší nákypovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a chlebové tìsto prokládáme støídavì s nastrouhanými jablky pod horní hranu formy. Navrch vložíme bílkovou hmotu ve snìhové podobì s perníkem a peèeme v troubì |
Suroviny 500 g selského chleba z žitné mouky (možno použít i smìs) Vanilková omáèka 1/2 l smetany sladké Pøíprava Z chlebu odstraníme kùrku a støídku upravíme na malé kostièky. Vložíme do mísy, zalijeme jableèným moštem a necháme nìkolik hodin uležet. Poté vložíme rozinky, pøidáme trochu vody a krátce povaøíme a necháme oschnout. Oloupeme jablka, která nastrouháme na tenké plátky a nasekáme nahrubo oøechy. Chlebovou hmotu vymaèkáme, pøidáme rozinky, oøechy, kyselou smetanou, 150 g cukru, skoøici a dva žloutky a smìs vyhnìteme do chlebového tìsta. Bílky vyšleháme do zhoustnutí, vložíme na drobno nakostkovaný perník a se zbytkem cukru vymícháme do snìhové podoby. Vyšší nákypovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a chlebové tìsto prokládáme støídavì s nastrouhanými jablky pod horní hranu formy. Pøíprava vanilkové omáèky Do hrnce nalijeme sladkou smetanu vložíme cukr a vanilku a za pøidávání škrobové mouèky povaøíme do zhoustnutí a posléze necháme vychladnout. Po upeèení nákypu a èásteèném zchladnutí jej pøevrácením vyjmeme z formy a nakrájíme do potøebných tvarù. Vložíme na talíø a polijeme vanilkovou omáèkou. Odekorujeme nastrouhanou hoøkou èokoládou. Teplota peèení: 170 °C |
Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru |