�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Kopekov nebo toen - souboj ledovch titn

Autor: CESK, a.s.
Datum vyd�n�: 22.08.2012
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1730

Vhodou dra kopekov zmrzliny je ovem monost vyrobit tm jakoukoliv pchu a to vetn druh s kousky okoldy, ovoce nebo oech, co je u toen zmrzliny nemon.

fiogf49gjkf0d

Kopekov nebo toen - souboj ledovch titn
S letnmi paprsky se mezi lidmi probouz chu osvit se lahodnou mraenou pochoutkou tisce pchut. Jak zmrzlina si ale mezi zkaznky dr prvenstv? A jak jsou vhody a nevhody toen a kopekov zmrzliny? Na tyto otzky jsme se zamili v naem lnku, kter shrnuje zkladn fakta o vrob kopekov a toen zmrzliny.

Vce pchut nebo vt porce?
Internetov diskuti maj jasno, toen zmrzlina por kopekovou na cel e. Dvodem je pedevm pomr ceny a objemu. Zatmco porce toen zmrzliny je velk zhruba 120 ml, prmrn kopeek zmrzliny m pouhch 30 ml. Toen zmrzlina tak zpravidla nestoj tolik, kolik obvykle utratte za tyi standardn kopeky.

Vhodou dra kopekov zmrzliny je ovem monost vyrobit tm jakoukoliv pchu a to vetn druh s kousky okoldy, ovoce nebo oech, co je u toen zmrzliny nemon. Na trhu se dnes dokonce objevuj i kuriozity jako je zmrzlina vinn, kaktusov nebo esnekov a tukov. O netradinch pchutch zmrzliny, jsme psali v jinm lnku, pokud vs tato tmatika zajm, lnek najdete zde.

 

Vte co jte?
Toen zmrzlina se ve vtin ppad pipravuje ze suench sms, kter sta pouze smchat s vodou a pak s nimi plnit steriln pipraven stroje na vrobu toen zmrzliny. Kvalitn stroje na toenou zmrzlinu jsou opateny specilnmi nlehovmi erpadly, kter zmrzlinu nadchaj a vytvo jej dokonale sametovou chu. U toen zmrzliny maj zkaznci tak jistotu, e je vdy erstv vyroben, protoe se nemraz cel najednou, ale vdy pouze v mnostv potebnm pro odbr.

Kopekov zmrzlina se nejprve mus uvait a to ideln z erstv smetany a ovoce. Vtina tuzemskch zmrzlin se ale bohuel va z mlka, vody, cukru a rostlinnch tuk, aby byl zisk co nejvy a cena za kopeek relativn nzk. Ob vznikl hmoty mus nsledn projt pasterizac a homogenizac a pot se ji jen mchaj, chlad a nakonec zmraz. Modern stroje na kopekovou zmrzlinu zvldnou cel proces ppravy, navc umouj krom kopekov zmrzliny tak vrobu sorbett.

Vc ne jen zmrzlina - mraen jogurt
Nespornou vhodou stroj na toenou zmrzlinu je jejich mal rozmr a tak schopnost vyrbt populrn mraen jogurt. Pro majitele cukrren nebo kavren nabz kopekov zmrzlina mnohem vt vyuit. Zatmco toen zmrzlina je zleitost vyloen seznn, kopekovou mete servrovat prakticky po cel rok napklad do palainek s horkm ovocem, do alkoholickch i nealkoholickch koktejl nebo v tolik populrn form ledov kvy i frapp.

Zle tedy jen na vs, emu se rozhodnete dt pednost. Nikdy ale nezapomnejte, e jedin kvalitn technika a erstv suroviny z vs udlaj oblbenho a prosperujcho cukre.


Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku