fiogf49gjkf0d
Jeho nadchan mslov croissanty si k sndani objednv slavn britsk kucha Jamie Oliver a podle mnoha internetovch recenz a diskus um udlat nejlep vnon puding v celm Londn. Pitom jako mal kluk snil Jan Hanl o tom, e bude vojenskm pilotem. K pleten housek a k peen dort ho nakonec dovedla jedna televizn report.
Dnes je Jan Hanl vrchnm pekaem vyhlenho londnskho pekastv a cukrstv Euphorium Bakery. Denn pee padest druh slanho i sladkho peiva, jeho ruce si porad i s nkolikapatrovm narozeninovm dortem. Ostatn Jamie Oliver u nj nechal vyrobit jeden z bl okoldy i pro svoji enu Jools.
"Nedoku vysvtlit, pro mi to tak dobe jde. Asi je to njak est smysl," vyprv nad hrnkem kvy usmvav potetovan tyictnk.
Od sthaek k houskm
V Londn u ije trnct let, dom do jihoeskho Vimperku jezd jednou a dvakrt do roka. Letos se chtl vyhnout olympijskmu chaosu ve mst, jene f pekrny povolil jen krtk volno, a tak se bude muset vrtit pmo doprosted sportovnho svtku. Zatmco obvykle zan v pt rno, te kvli olympid bude vstvat o tyi hodiny dv.
"Doprava je omezena, udlali speciln pruhy pro autobusy MHD a olympijsk vozidla. Kdo by je zneuil, zaplat pokutu dv st liber. Take musme zat brzy, aby nae auta dovezla zbo vas," popisuje jednu z mn pjemnch strnek olympijskch her. Na rann vstvn je nicmn zvykl u 20 let.
Kdy mu rodie rozmluvili sny o pilotovn sthaek, el studovat do Pbrami a po absolvovn koly z nj byl mistr na stavb tunel. Jene ho to nebavilo, stejn jako jeho otce "toen volantem".
Ped dvaceti lety rodinu zaujala televizn report o nov vznikajcch malch pivovarech a pekastvch. Ani by mli zkuenosti, rozhodli se pro druhou variantu. Pjili si milion korun na stavbu pekrny a dal ti na jej vybaven. Zatky nebyly snadn, ale Hanlovo pekasv se ve Vimperku udrelo dote.
"Jsme spokojen a to je hlavn. Je to lep, ne dlat ve fabrice. Sice bych tam trvil m asu, ale tohle mm radi," vysvtluje Jan Hanl star, co ho u jeho prce dr. Stejn jako jeho syn se tm celou dobu usmv.
V jeho pekrn se zrovna dopekla posledn vrka housek, zbv uklidit a vechno je hotovo. "Tady nemete mt patnou nladu. Tsto je iv hmota, a kdy se na nj nkdo patn podv, nemus to dobe dopadnout," vtipkuje peka.
Belgick okolda, esk mk
Stejn jako v londnskm pekastv i tady ve Vimperku dlaj ve run a bez chemie. Janu Hanlovi starmu projde denn rukama vc ne tisc kousk peiva, pomhaj mu dal ti lid.
V pekastv na londnsk Upper Street najdete vt sortiment ne ve Vimperku, ale i tady se mohou zkaznci spolehnout na to, e kad kousek netvarovaly stroje, ale lidsk ruce.
"Pouvme belgickou okoldu, francouzskou mouku, irsk mslo, ale teba i esk mk. Vechno se dl run, a to i nae vten croissanty, kter prokldme mslem," vypotv Jan Hanl mlad. "I j pracuju rukama. Nen to tak, e bych jen chodil a kal lidem, co maj dlat. Od pti od rna do jedn hodiny odpoledne, na Vnoce i do ty."
Ne se stal vrchnm pekaem, pracoval ve dvou jinch pekastvch, kde sbral zkuenosti. Pi studiu anglitiny se potkal s brigdnky z Euphorium Bakery. Po pl roce dln sndaovho sortimentu mu tam nabdli prci vrchnho pekae. "Dali mi ti msce na zkuenou. Zatky byly tk, ale postupn jsem tomu piel na chu," vzpomn mlad peka a cukr.