V nedìli 28. øíjna pøijeli do prostor Španìlského sálu na Hradì i zástupci Asociace kuchaøù a cukráøù Èeské republiky, kteøí již tradiènì pøipravili slavnostní dort k výroèí vzniku samostatného státu, státnímu svátku Èeské republiky.
Na úvod spoleèenského setkání s významnými hosty v reprezentaèních prostorách pøedala prezidentskému páru šestipatrového obra spolu s autorským týmem Zuzana Albrechtová, manažerka AKC ÈR jménem Kontinentálního øeditele WACS pro Støední Evropu a prezidenta AKC ÈR Miroslava Kubece.
Tým pìti šéfcukráøù (Tomás Krofta, Vladimír Krofta, František Buchal, Jarmila Buchalová a Zuzana Rùžièková) pod vedením šéfkuchaøe Jiøího Krále pøipravoval tento témìø devadesát kilogramù vážící “zákusek” v prostorách restaurace Aureole group 3 dny a spotøeboval mimo jiné 70 vajec, 30 kg marzipánu, 12 kg cukru a 10 kg ovoce, dort zdobilo 120 ks státních symbolù a 321 lipových vìtvièek a lístkù.
Dìkujeme za podporu Karlu Hájkovi, spoleènosti Fiala-Praha s.r.o. a Almeco,
spoleènosti Aureole group a Dekoraèní ozdoby z cukru s.r.o., IHI Towers s.r.o. - Corinthia Hotel Prague.
DORT__
• váha 87 kg
• pøíprava 3 dny
• poèet cukráøù na pøípravu 5
• 6 pater, v barvách republiky + základní cukrový podstavec
• ozdoby z marcipánu 70x státní symbol, 45x státní vlajka, 5x èeský lev
• lipové vìtvièky a lístky v 5ti velikostech celkem 321ks
• trikolóra - provázek z marcipánu 25m
Suroviny:
• 10kg mouka
• 70ks vejce
• 12kg cukr
• 8kg máslo
• 23l smetana
• 3kg èokoláda tmavá 70% kakaa
• 2kg èokoláda bílá
• 0,5kg želatiny
• 1kg limetek a citrónù
• 30kg modelovací marcipán
• 10kg ovoce - jahody, banány, broskve
• 0,3kg Zlatý a bronzový prach, èervená a modrá potravináøská barva
Personál zpracoval a použil:
• 70 párù rukavic
• 6 rolí papírového programu
• 66x kávu Expreso s mlékem
• 21x èaj s citronem
• 36l minerální vody a nealko nápojù
Pøíprava v restauraci Aureole pod vedením šéfkuchaøe Aureole group a èlena pøedstavenstva AKC ÈR Jiøího Krále, šéfcukráø Tomáš Krofta a cukráøka Zuzana Rùžièková
Piškotové korpusy: Vladimír Krofta, šéfcukráø Corinthia Hotel Prague
Dekoraèní ozdoby z marcipánu: pøipravil víceprezident AKC ÈR pro cukráøskou sekci
František Buchal s manželkou Jarmilou, firma Dekoraèní ozdoby z cukru s.r.o.