�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Med je nejen sladkost |
Autor: Jan Stoklasa Datum vyd�n�: 13.11.2012 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1758 |
Jedná se o cukr hroznový a v poslední dobì pøichází do popøedí cukr ovocný. Ten je ve volném stavu jen v medu a ovoci. Je prokázáno, že po ovocném cukru ztrácejí diabetici ménì cukru než po cukru hroznovém. |
Med je složen z velké èásti (70%) z jednoduchých cukrù (cukru hroznového a ovocného). Ty bez jakékoliv pøedchozí promìny pøecházejí ze žaludku do støeva na povrch sliznice, ze které se vtøebávají pøímo do krve. Krevním obìhem se pak dostávají do všech tkání tìla, zvláštì do svalù a jater, kde se pøi nadbytku ukládají jako glykogen. Pøi velké spotøebì (tìžké svalové práci) se zase glykogen z jater a svalové tkánì opìt uvolòuje jako cukr hroznový. Tedy nedostatek glykogenu se projevuje únavou a tu lze velmi rychle odtranit použitím glycidové stravy, z které nejjednodušší, nejvydatnìjší a pøímo stravitelný je pouze med. Tìžce pracující èlovìk nebo sportovec se velmi rychle osvìží lžící medu. Na tomoto místì je nutno poznamenat, že sportovci v mnohých zemích používají medu s velkým úspìchem k doplnìní energie po vyèerpávajících cvièeních. K intravenózní výživì operovaných a zesláblých osob používají mnozí lékaøi zvláštì zpracovaný 20 - 40 % sterilizovaný roztok medu s velmi uspokojivými výsledky. Protože med je produktem hotovým k použití bez umìlého zpracování a je složen pøevážnì ze dvou cukrù nejpøijatelnìjších pro organismus, je velmi vhodný pro potøeby kojencù, a mìl by být doporuèován k hojnìjšímu užívání v kojeneckých dietách, zvláštì pro jeho chutnost, stravitelnost a biologickou hodnotu. U dìtí byl zjištìn jeho pøíznivý vliv na pokožku, vyšší tvorbu èervených krvinek a celkový vzhled. Je známo, že jaterní buòka bohatá glykogenem je odolnìjší proti toxickým, zánìtlivým i jiným pøíèinám. Dostateèný obsah jaterního glykogenu umožòuje krýt energetickou potøebu ostatních tkání glukozou a brzdí tak odbourávání bílkovin. Pro tyto okolnosti se používají jednoduché cukry v terapii u jaterních nemocí. Jedná se o cukr hroznový a v poslední dobì pøichází do popøedí cukr ovocný. Ten je ve volném stavu jen v medu a ovoci. Je prokázáno, že po ovocném cukru ztrácejí diabetici ménì cukru než po cukru hroznovém. Prokázalo se, že glykémie stoupá již po malých dávkách glukózy, ne však fruktózy (akátový med). Ponìvadž fruktóza zvyšuje mnohem ménì glykémii než glukóza, je z tohoto dùvodu diabetiky mnohem lépe využívána. Z uvedeného plyne, že nepochybnì galaktóza a fruktóza mají v tìle jiný osud než glukóza, a že jsou v tìle zužitkovány i bez pøedchozí pøemìny na glukózu. Vìtšina nemocných snáší léèbu ovocným cukrem velmi dobøe, a proto je v poslední dobì èastìji užívána i u nemocí jater pro dobrou snášenlivost a lepší terapeutický efekt. A tu opìt musíme myslet na med, hlavnì akátový, který obsahuje mnohem víc fruktózy než glukózy (pomìr 170 : 100). |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |