�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Pozor na oznaèení výrobkù / -3.

Autor: red.
Datum vyd�n�: 21.11.2012
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1762

cukráøskými výrobky, jejichž základem jsou pekaøské výrobky, které jsou dohotoveny pomocí náplní, polev, ozdob a kusového ovoce, nebo též výrobky, jejichž základem je pevná hmota vytvoøená pomocí želírovacích látek bez peèení...

fiogf49gjkf0d

V návaznosti na dva pøedchozí èlánky dokonèujeme dnes paragrafové znìní Vyhlášky Ministerstva zemìdìlství o potravinách a tabákových výrobcích a o zmìnì a doplnìní nìkterých souvisejících zákonù, pro mlýnské obilné výrobky, tìstoviny, pekaøské výrobky a cukráøské výrobky a tìst. Jsme si vìdomi do jaké míry je tohle ètení "záživné", ale z hlediska kontrolních orgánù je to alfa i omega podkladù kontrolní èinnosti na kterou se v souèasnu pøíslušné orgány zamìøují a udílí pokuty. To z jedná strany úhlu pohledu. Z té druhé je pro každého výrobce pouèením, ale i obranou pøi kontrole a jistoty, že vaše èinnost je v souladu s pøíslušným pøedpisem. A do tøetice, napøíè tomu, že nìkteré pøedpisy postrádají logiku, tak zase jiné byly tvoøeny na základì dlouhodobých poznatkù a mohou pomoci kvatitì výroby.
Náš korespondent Johny zpracoval nìkteré body vyhlášky do srozumitelné a "lidské poodby", kdy se budete moci blížeji seznámit s nìkterými suchými výrazy, které nejsou vyhláškou blížeji specifikovány. Johnùv pøíspìvek bude uveøejnìn zítra.

§ 14
Požadavky na jakost

(1) Požadavky na jakost pekaøských výrobkù jsou uvedeny v pøíloze è. 9.

(2) Pøípustné záporné hmotnostní odchylky výrobkù jsou uvedeny v pøíloze è. 10.

§ 15
Uvádìní do obìhu

Pøepravní obaly a prostøedky urèené k pøepravì pekaøských výrobkù je zakázáno používat k jiným úèelùm.

ODDÍL 4
CUKRÁØSKÉ VÝROBKY A TÌSTA

§ 16

Pro úèely této vyhlášky se rozumí

a) cukráøskými výrobky výrobky, jejichž základem jsou pekaøské výrobky, které jsou dohotoveny pomocí náplní, polev, ozdob a kusového ovoce, nebo též výrobky, jejichž základem je pevná hmota vytvoøená pomocí želírovacích látek bez peèení a dohotovená zejména pomocí náplní, polev nebo kusového ovoce,

b) tìstem tepelnì neopracované polotovary k výrobì pekaøských výrobkù,

c) náplní polotovar používaný k plnìní nebo zdobení cukráøských výrobkù,

d) lehkým tukovým nebo máslovým krémem náplò vzniklá vyšleháním základního krému s èerstvým máslem nebo s jiným tukem, pøièemž obsah tuku nebo èerstvého másla èiní nejménì 30 % v sušinì náplnì,

e) tukovým nebo máslovým krémem ochucená náplò obsahující tuk nebo èerstvé máslo a cukr, pøièemž obsah tuku nebo èerstvého másla èiní nejménì 45 % v sušinì náplnì,

f) šlehaèkovou náplní vyšlehaná smetana ke šlehání ochucená cukrem nebo jinými ochucovadly, popøípadì vmíchaná do hmot na bázi hydrokoloidù, které tvoøí nejvýše jednu tøetinu hmotnosti šlehaèkové náplnì,

g) bílkovým krémem náplò vzniklá vyšleháním èerstvých, tekutých pasterizovaných nebo sušených pasterizovaných bílkù s cukrem svaøeným s vodou,

h) ostatním krémem náplò s obsahem tuku ménì než 30 % v sušinì náplnì,

i) tìstem lineckým tìsto s vysokým obsahem tuku,

j) tìstem listovým tìsto s vysokým obsahem tuku pøipravené bez použití kypøicích prostøedkù, tvoøené jednotlivými vrstvami vodového tìsta a tuku, které po tepelné úpravì vykazuje charakteristické listování,

k) tìstem kynutým listovým nebo též plundrovým tìsto s vysokým obsahem tuku pøipravené s použitím kypøicích prostøedkù, tvoøené jednotlivými vrstvami kynutého tìsta a tuku, které po tepelné úpravì vykazuje charakteristické listování.

§ 17
Èlenìní na druhy a skupiny

Èlenìní na druhy a skupiny je uvedeno v pøíloze è. 11.

§ 18
Oznaèování

Kromì údajù uvedených v zákonì a zvláštním pøedpise1) jsou tyto další požadavky na oznaèování

a) cukráøské výrobky se oznaèují datem použitelnosti,

b) plnìné cukráøské výrobky se oznaèí názvem druhu a skupiny,

c) náplò lze oznaèit názvem

1. kakaová, obsahuje-li nejménì 2,5 hmotnostních procent kakaa,

2. èokoládová, obsahuje-li nejménì 5,0 hmotnostních procent èokolády,

3. suchých skoøápkových plodù, obsahuje-li nejménì 25 g jader tìchto suchých skoøápkových plodù v 1 kg krému nebo cukráøské hmoty,

d) pokud jsou náplnì ochuceny pouze látkou urèenou k aromatizaci, oznaèují se "s pøíchutí",

e) náplò oznaèená jako máslová musí obsahovat v receptuøe výhradnì máslo,

f) u cukráøských výrobkù obsahujících alkohol se pøítomnost alkoholu oznaèí,

g) tìsta ostatní lze oznaèit pøívlastkem vyjadøujícím recepturní èi technologické zpracování, napø. kynuté listové, tažené, tøené, køehké tukové, jádrové, slané a sýrové,

h) u nebaleného cukráøského výrobku, který byl v hotovém stavu zmrazen a spotøebiteli je nabízen k prodeji v rozmrazeném stavu, se tam, kde je výrobek pøímo nabízen k prodeji spotøebiteli, viditelnì umístí v blízkosti názvu výrobku údaj „rozmrazeno“.

§ 19
Požadavky na jakost

(1) Požadavky na jakost cukráøských výrobkù a náplní jsou uvedeny v pøíloze è. 12.

(2) Pøípustné záporné hmotnostní odchylky výrobkù jsou uvedeny v pøíloze è. 13.

§ 20
Technologické požadavky

Náplnì je nutné zpracovat do cukráøského výrobku nejdéle do 24 hodin po jejich výrobì a lze je po tuto dobu skladovat pøi teplotì nejvýše 5 oC. Do náplnì novì zhotovené je nepøípustné pøimíchávat skladovanou náplò.

§ 21
Uvádìní do obìhu

(1) Cukráøské výrobky se uvádìjí do obìhu pøi teplotách do 8 °C, s výjimkou výrobkù uvedených v odstavci 2.

(2) Cukráøské výrobky balené, které jsou v dùsledku použití surovin trvanlivìjšího charakteru nebo technologické úpravy vedoucí k prodloužení trvanlivosti mikrobiologicky a fyzikálnì-chemicky stabilní pøi teplotách nad 8 °C, se uvádìjí do obìhu pøi teplotách deklarovaných výrobcem.

(3) Tìsta se uvádìjí do obìhu pøi teplotách do 10 °C.

§ 22
Pøechodné ustanovení

Oznaèování mlýnských obilných výrobkù, tìstovin, pekaøských výrobkù a cukráøských výrobkù balených v období od 1. ledna 1998 do 31. bøezna 1998 se posuzuje pouze podle § 6 zákona.

§ 23
Úèinnost

Tato vyhláška nabývá úèinnosti dnem vyhlášení, s výjimkou § 3, 8, 13 a 18, které nabývají úèinnosti dnem 1. dubna 1998.


Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku