�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
|
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.
|
Vánoèka po nìmecku |
Autor: Datum vyd�n�: 10.12.2012 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1784 |
|
Tìsto zakryjeme vlhkým šátkem, vložíme do teplého prostøedí a necháme asi 2 hodiny kynout. Pak na pomouènìné pracovní desce ještì jednou dobøe prohnìteme.
|
|
|
fiogf49gjkf0d
Vánoèka na saský zpùsob
Suroviny
0.5 l mléka 1 kg pšenièné mouky 2 vejce 100 g cukru 1 kostka droždí 150 g másla sùl rozinky 1 PL pomleté citronové kùry
Postup
Prosijeme mouku, rozmìlníme droždí, smícháme s cukrem a necháme rozpustit ve vlažném mléku. Pøidáme vejce a nastrouhanou citronovou kùru a smìs dùkladnì promícháme. Do mouky vložíme máslo v mìkkém stavu a sùl, dobøe promísíme a vyhnìteme do tìsta. Pøidáme rozinky a tìsto hnìteme do vláèné a hladké podoby. Tìsto zakryjeme vlhkým šátkem, vložíme do teplého prostøedí a necháme asi 2 hodiny kynout. Tìsto pak na pomouènìné pracovní desce ještì jednou dobøe prohnìteme. Tìsta následnì rozdìlíme na šest stejnì velikých porcí a vyválíme do tenkých pramenù. Prameny spleteme do jednoho velkého copu, který (úhlo)pøíènì položíme na plech vyložený peèícím papírem. Rozšleháme jedno vejce a pøidáme trochu soli. Tìstový cop pak potøeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem (krystal). Vánoèkové tìsto necháme ještì jednou asi pùl hodiny kynout. Mezitím pøedehøejeme troubu na teplotu 200 °C. Vložíme do trouby a peèeme na støední etáži asi tøiètvrtì hodiny. |
|
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) Konec �l�nku |