�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Boj proti plísním v potravináøských provozovnách 1

Autor: MUDr. Jarmila Èíhalová
Datum vyd�n�: 28.12.2001
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=18

Pøítomnost plísní pøedstavuje vždy závažný problém a indikuje možné hygienické závady nebo nedostatky.

fiogf49gjkf0d
Pøítomnost plísní pøedstavuje vždy závažný problém a indikuje možné hygienické závady nebo nedostatky. Pøi splnìní urèitých životních podmínek se mohou vyskytovat na všech druzích materiálu, pokud mají zde zajištìn alespoò minimální obsah organických látek: V každém pøípadì je nutno uèinit opatøení k jejich likvidaci nebo alespoò potlaèení na hygienicky pøijatelnou úroveò. Pozn. redakce: pod pojmem plísnì v tomto èlánku zahrnujeme všechny mikroskopické houby, které vytváøejí na substrátu jemné vláknité povlaky.

Jak se prozradí pøítomnost plísní v objektu ?


Rùst plísní na vlhkých stìnách se projeví žlutými, zelenými, èervenými nebo èernými skvrnami a u málo vìtraných prostor zatuchlým zápachem. Barevné skvrny jsou známkou toho, že u plísní dozrávají výtrusy, kterými se plísnì rozšiøují do okolí. Tyto makroskopicky viditelné skvrny již indikují masívní rozšíøení plísní. Pokud není jejich rozšíøení tak výrazné nebo mají horší podmínky pro vývoj nebo nedospìly do stádia, kdy se vytváøejí výtrusy, mùžeme je snadno pøehlédnout. V tomto pøípadì je vhodné na podezøelých plochách je prokázat mikrobiologickými metodami, napø. biologickými stìry nebo otisky z ploch s následnou kultivací.

Znamená to, že výskyt barevných nebo i bílých skvrn signalizuje pøítomnost plísní ?


Èasto se s plísnìmi zamìòují výkvìty, které vznikají usazováním rùzných solí z agresivní vody, která difunduje zdmi špatnì izolovaných staveb. Tyto výkvìty mohou vytváøet povlaky, které pøi zbìžném pohledu mohou být považovány za vlákna plísní.

Kde se v provozovnì nejèastìji mohou vyskytnout plísnì ?


Obecnì lze øíci, že plísnì se vyskytují pøedevším v nedokonale vìtraných místnostech, kde se udržuje zvýšená vlhkost omítek, zdiva, nábytku a dalšího zaøízení nebo materiálu. Èasto se nachází v rozích takových místností, za nábytkem nebo zaøízením umístìným blízko vlhkých zdí. Zde však nárùst plísní bývá v malém omezeném rozsahu. Mnohem závažnìjší je velkoplošný výskyt plísní, který bývá èasto v suterénních místnostech, ve sklepech nebo nepravidelnì vytápìných místnostech. Èasto se na vlhkých plochách vyskytují plísnì na podlahách pøikrytých neprodyšnou podlahovou krytinou (napø. PVC). Ve vnitøních prostorách se vyskytují plísnì zejména na stìnách, kde bylo k malbì použito organické pojivo (napø. klih).
I když pro cukráøské provozovny netypický, velmi èastý je v interiérech výskyt plísní pod tapetami. Lepidlo a neprodyšné tapety vytváøejí na vlhké zdi vynikající mikroklima pro jejich rùst

Když už øíkáme, že se plísnì objevují v souvislosti se zvýšenou vlhkostí, èím tato vlhkost mùže být zapøíèinìna ?


Zvýšená vlhkost v provozovnì nebo její èásti, mùže mít øadu pøíèin. Zejména je to ve výrobnách nebo prodejnách, které jsou situovány ve starších domech. Nejèastìjší pøíèinou zvýšené vlhkosti zdiva a omítek mohou být:
- nedostateèná tepelná izolace zdiva (vznik tepelných mostù)
- kondenzace vzdušné vlhkosti na kovových konstrukcích, rozvodech studené vody, pokud nejsou izolovány
- narušené okapy, svody, støechy
- nevìtrané nebo nedostateènì vìtrané èásti místností
- v pøízemních nebo sklepních èástech porušené izolace
- unikající voda z rozvodù

Je možno v tìchto pøípadech provést úèinné opatøení proti plísním ?


Samozøejmì, základním opatøením je odstranìní technické závady, která vlhnutí zpùsobuje. V nìkterých pøípadech je to relativnì snadné, jinde však to mùže být èasovì i finanènì nároèné (napø. vìtší opravy, zateplování). Nìkdy jsou možnosti omezené, zejména u nedostateènì izolovaných starších staveb, nejèastìji tam, kde provozovatel není majitelem objektu. Zde mùže být alespoò nápravou soubor opatøení vedoucí ke snížení vlhkosti vzduchu, zejména pøirozené nebo i umìlé vìtrání. V každém pøípadì by mìla být tato opatøení doplnìna dezinfekcí napadených ploch, ošetøením zdiva a omítek protiplísòovými prostøedky.

A co když se plísnì vyskytnou na døevì nebo v blízkosti døevìných konstrukcí ?


Pokud se plísnì vyskytují v blízkosti døevìných konstrukcí nebo pøímo na nich, mùže to signalizovat jejich narušení døevokaznými houbami. V tomto pøípadì zpravidla ošetøení fungicidním nebo ještì lépe pøípravkem s fungicidním a protiplísòovým úèinkem nemusí být dostateènì úèinné, zejména rozsah zasažení døeva je vìtší a zùstávají nadále podmínky pro rùst døevokazných hub. Ale to je již jiná problematika, která vyžaduje speciální posouzení rozsahu napadení, upøesnìní døevokazné houby mykologem specialistou a podle toho je nutno postupovat pøi ošetøení døeva. Èasto však jsou nutná i nároènìjší opatøení až po výmìnu a spálení narušeného døeva.

Mùžeme sami provést úèinnou likvidaci plísní dezinfekèními prostøedky ?


V podstatì ano. Ale mìli bychom se držet zásady, že vlastními prostøedky bychom mìli dezinfikovat pouze lokální napadení nebo pokud rozsah napadení plísnìmi není velký. V každém pøípadì bychom mìli provést dezinfekci povrchù a ploch, než na nì budou aplikovány malby nebo nátìry s protiplísòovými (antifungálními) úèinnými složkami. Ale každý vìtší dezinfekèní zásah by mìl být proveden odbornou firmou.

Pokud chceme dezinfekci provést sami, jak máme postupovat ?


Pøednì si musíme uvìdomit, že pro dezinfekci musíme zvolit vhodný pøípravek s protiplísòovými úèinky. Musí jít o pøípravek, který je schválen k použití hlavním hygienikem Èeské republiky a navíc je použit v potravináøské provozovnì, musí být schválen i pro použití v potravináøství. Dále je vhodné ovìøit, zda tento pøípravek bude dostateènì úèinný a to na menší ploše a teprve pak pøistoupit k dezinfekci. Pøi vlastní dezinfekci je nutno postupovat podle návodu uvedeného na etiketì a to za použití osobních ochranných pomùcek (pracovat v rukavicích, ochranném odìvu). Nikdy dezinfekci neprovádíme za provozu zaøízení. Vždy musí být provedena mimo provoz a zboží musí být vyskladnìno nebo zabezpeèeno tak, aby nemohlo být dezinfekèním prostøedkem kontaminováno.

Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku