�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Drobné cukráøské rady

Autor: red.
Datum vyd�n�: 02.01.2013
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1802

Na nìkteré cukráøské zboží je tøeba páry v troubì a té se docílí, když do touby vstøíkneme trochu vody. Dìje se tak hlavnì pøi peèení máslového listového tìsta, kynutých koláèù a pak pøi peèení páleného tìsta.

Proè máèené zboží ztrácí nìkdy lesk?
Chceme-li tomu zabránit, musíme dbát aby korpusy které máèíme, mìly stejnou teplotu jako máèecí hmota. Jsou-li korpusy pøíliš studené a máèí se v teplé místnosti, ztratí bonbony lesk. Temperatura místnosti, èokoládové máèecí hmoty a korpusù má být stejná, pak se docílí pìkného lesku.

Kdy je vhodné tvoøit  v troubì páru?
Na nìkteré cukráøské zboží je tøeba páry v troubì a té se docílí, když do touby vstøíkneme trochu vody. Dìje se tak hlavnì pøi peèení máslového listového tìsta, kynutých koláèù a pak pøi peèení páleného tìsta. Peèením pøi páøe podobné výrobky velice nabudou.

Proè se dává ocet do máslového listového tìsta?
Ocet má tu vlastnost, že pøi peèení máslového listového tìsta napomáhá trhati (listovati). Kdyby se však dalo octa do tìsta mnoho, pak by se trubièky na kremrole úplnì roztrhaly. Proto se smí pøidávat octa do tìsta velice málo, aby se zboží nekazilo.

Jaká mouka je vhodná na listové máslové tìsto?
Na máslové listové tìsto je nejlepší hladká pšenièná mouka, která obsahuje veliké procento lepku. Èím více má lepku, tím je lepší.


Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku