fiogf49gjkf0d
Pask lehaka se nkdy zamuje za nkolik pojm,. Tato lehaka m nkolik podob a rovn i receptur. O jej rozlien se s nmi podl n stl korespondent Johny, jen sdluje nsledujc.
Zanu onou paskou pnou. J osobn jsem se zatm s tmto nzvem nesetkal, ale pedstavil bych si pod tmto nzvem klasickou paskou lehaku nebo okoldov mousse (co je v pekladu okoldov pna):
Pask lehaka lehk -
smetana ke lehn (minimln 33% tuku a ve) 1 litr,
kakaov prek 0,070 kg, cukr krupice 0,100 kg
- smetanu s cukrem uvedeme k varu (obas zamchme, aby se nm nepiplila a hldme, aby neutekla), pidme prost kakaov prek a zamchme
- po vychladnut ulome do chladniky a nechme do druhho dne uzrt
- druh den vylehme
Pask lehaka tk -
smetana ke lehn 33% 1 litr, cukr krupice 0,290 kg, cukrsk kakaov poleva needn (okoldov poleva - m kvalitnj pouijete, tm bude lep krm) 0,500 kg, kakaov prek 0,280 kg, ztuen pokrmov tuk (omega) 0,200 kg
- smetanu, cukr a ztuen tuk svame + v hork smsi rozmchme okoldovou polevu s prostm kakaovm prkem
- po vychladnut ulome do chladniky a nechme do druh dne uzrt
- druh den vylehme (meme mrn pi lehn naht)
Pask krm -
(zkladn recept, existuje samozejm mnoho chuovch variac )
- pevnost npln zle na pomru okoldy ke smetan, m vy podl okoldy v krmu, tm je pevnj npl
- struktura npln m velk rozsah, tud se pohybuje od pny a ke krmu tak tuhmu, e se d krjet
Smetanov kostiky -
(tato receptura uvd pklad krmu, kter po zatuhnut lze krjet)
300 g mln okoldy, 100 ml smetany, 10 g glukzovho sirupu (bonbonskho sirupu nebo medu)
- mlnou okoldu rozehejeme ve vodn lzni
- svame smetanu se sirupem a vmchme ji do okoldy
- do horkho krmu ponome ponorn mixr, drme ho vak pouze pod hladinou, a ve spojme v jednolitou hmotu
- vylijeme do rmeku, u kterho jsme dno zabalily do pecho papru, nechme pes noc zatuhnout
- druh den krjme poadovan kousky a potahujeme v okold pop. dozdobme
Kvov jazky -
(tato receptura uvd pklad krmu, kter zchlazen lehme a stkme pomoc trezrovacho (cukrskho)
sku s hladkou trubikou)
150 ml smetany, 50 g glukzovho sirupu (medu), 1 lce instantn kvy, 200 g nadrobno nasekan okoldy
- smetanu svame s glukzovm sirupem a vmchme do n instantn kvu
- okoldu za stlho mchn rozpustme ve smetan, ponornm mixrem opt hmotu vymchme dohladka, stejn jako u prvn receptury
- krm nechme vychladnout
- runm lehaem pak vylehme do pny
- kem s hladkou trubikou tvome na plechu vyloenm paprem mal "jazky" a nechme je dobe zatuhnout
- potahujeme v okold a jet ped zatuhnutm meme dozdobit posypnm strouhanou okoldou, oky, kokosem nebo dle va chut a fantazie
V praxi se jet uv tato receptura na paskou lehaku -
1 litr smetany ke lehn, 1 kg hok okoldy (pi pouit mln nebo bl okoldy je pak mnostv 1,5 kg)
- smetanu svame
- v hork smetan za neustlho mchn rozpustme okoldu (nasekanou)
- po vychladnut opt ulome do chladniky a nechme do druh dne uzrt
- druh den vylehme
Na zvr jet dleit dodatek
V receptue se nejedn o "paskou lehaku" v pravm slova smyslu, je to ji vce ganache, ne pask lehaka, proto se v praxi pi lehn me pidat tekut rostlinn lehaka, nebo se sn mnostv okoldy.