�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Drùbežka je vlastnì chleba |
Autor: JIøí Øezáè z Vìtrníku Datum vyd�n�: 11.02.2013 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1819 |
Pøi otázce, cože je drùbežka napadne vìtšinu, že to bude nìco z drùbeže. Vìzte, že skuteènost se znaènì odlišuje od názvu, jenž by nás smìroval do zmínìné oblasti drùbežího chovu. Jedná se totiž o chlebové tìsto. |
O tom, že souznìlost slov mívá mnohdy naprosto odlišný význam nám podal dùkaz pan Miroslav Pelikán, který s hmotou zvanou drùbežka pracuje a podal nám velmi zevrubné vysvìtlení, cože vlastnì se pod tímto oznaèením skrývá, a jak je možné s drùbežkou pracovat. Protože pan Pelikán podal popis v originálním jazyce své doby, kdy pravdìpodobnì drùbežka vznikala, zvolili jsme pro vás jednodušší formu návodu a navíc v jazyce souèasném. Tam kde se naše poznatky rozcházejí se znalostí jazyka tehdejší doby, ponecháváme originální výrazy. Pøednì odpovíme na otázku, která byla též i naším anketním námìtem, cože to vlastnì drùbežka je. Vìzte, že se znaènì odlišuje od názvu, jenž by nás smìroval do zmínìné oblasti drùbežího chovu. Jedná se totiž o chlebové tìsto.na drùbežku se pøipravuje ze žitné vejražky, která se vaøí ve vodì. Tìsto Drùbežka se ukládá po vytvarování do pece za úèelem prohøátí a poté barví . Následnì se opìt vkládá do pece až do doby oschnutí a opìt se z pece vyndá a znovu nabarví. Tímto opakovaným procesem se má docílit vyššího lesku. Pan Pelikán dodává, že on sám mìl trochu problémy s lepením a sušením figur, kdy tvorba vyžadovala vysokou koncentraci a citu, protože problémem bylo docílení udržení tvaru a roviny výrobkù. Nejhorší bylo peèení, kdy pøi vyšší teplotì nebo silném roztoku louhu nastává intenzivní zabarvení a postavièky se naklání nebo dokonce spadnou. Na závìr historické modelovací exkurze pøedkládáme tvorbu z chlebového tìsta - drùbežku v podání pana Miroslava Pelikána | Název jenž jednoznaènì nabádá upøít svoji pøedstavivost do oblasti drùbežího chovu, popøípadì v návaznosti na pøíslušném zpracování uvedených opeøencù, které napø. ve formì peèínky, pomazánky apod. mohou obohatit náš všední èi sváteèní stùl, mùže být ve své skuteènosti dosti zavádìjící.
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |