�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Tvoøíme plundrové tìsto

Autor: Tomáš Sedláèek
Datum vyd�n�: 22.02.2013
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1825

Z droždí, cukru a trošky vlažného mléka udìláme kvásek, vmícháme do mouky, pøidáme vejce, mléko a sùl a zpracujeme tìsto, které se nelepí. Necháme na pomouènìném vále pøikryté utìrkou kynout.

fiogf49gjkf0d

Jeho charakteristiku lze shrnout do vìty, že plundrové tìsto je v podstatì kynuté listové tìsto. Jedná se o nìkolik vrstev skládaných tìst, která opakovanì vyvalujeme a pøekládáme. Plundrová tìsta se vyznaèují vyšším obsahem tuku. Tato tìsta  a výrobky z nìho jsou hodnì rozšíøena v zemích jižní Evropy, ale dosáhla své obliby rovnìž v Nìmecku a Rakousku.

400 g polohrubé mouky
1/4 l mléka
2 vejce
20 g droždí
2 polévkové lžíce cukru
špetka soli
200 g másla
mouka na podsypani


Z droždí, cukru a trošky vlažného mléka udìláme kvásek, vmícháme do mouky, pøidáme vejce, mléko a sùl a zpracujeme tìsto, které se nelepí. Necháme na pomouènìném vále pøikryté utìrkou kynout.
Po vykynutí tìsto vyválíme, na nìj položíme máslo, pøeložíme do psaníèka jako u listového tìsta a vyválíme.
Necháme asi 15 minut v chladu a potom ještì 2 x pøekládáme a vyvalujeme.
Potom tìsto vyválíme, nakrájíme ètvereèky a plníme tvarohovou a makovou nádivkou. Tvarujeme do šáteèku, nachame nakynout, peèeme v hodnì teplé troubì.
Vetsinou se podavaji teple,


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku