�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Tureck med |
Autor: Enzo del Monte Datum vyd�n�: 04.04.2013 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1844 |
Ideln doba mchn pi vrob vtho mnostv je kolem t hodin, kdy nechme teplotu poklesnout a do stavu vraznjho ochlazen, meme pidvat dopedu opraen a nasekan lskov oechy |
Tureck med sestv zhruba z 80 procent cukru. Zahv se ve smsi voda a glukzov sirup na 140 C a do jantarov barvy a tan podoby. Pokud by se produkt zpracovval pi teplot o 10C vy, zaalo by dochzet ke karamelizaci a jej pchuti, co by nebylo v tomto ppad douc. Spojen vody s glukzovm sirupem usnaduje rozpoutn cukru a zamezuje pedevm zptn krystalizaci po zaht. To je pednost tto vazby ve vrobnm procesu, protoe jinak by dolo k nadmrnmu ztvrdnut a tureck med by nebyl poivateln. Jakmile hmota trochu zchladne, ale nachz se stle v tekutm stavu, vmch se do n blkov snh z pasterovanch blk. Tomuto kroku mus pedchzet zmnn zchlazen, protoe jinak by hrozilo nebezpe splen blkovho snhu. Blkov snh psob v tomto ppad jako spojovac prostedek a zajiuje blou barvu tureckho medu. Suroviny Variace dalho pouit psad: ovesn vloky, dov jdra, sezamov zrnka, slunenicov zrnka Pprava |
Vytisknuto dne 21.12.2024 ze serveru |