�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Ovocn polevy - meruky

Autor: Josef Holub
Datum vyd�n�: 15.04.2013
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1846

Merukov poleva slou rovn i pro elrovn fondnu. Vytv oddlovac vrstvu mezi peivem a fondnem. Zamezuje v nathnut fondnu do peiva, kter tolik nevysych. Vyschl fondn je matn bez lesku a souasn je nchyln k odnmn vlhkosti.

fiogf49gjkf0d

Merukov poleva sestv z cukru, vody, citronov vy a merukovho demu. K tto smsi pidme pes sto protlaenou Do 80 ml vody pidme 120 g cukru s dochucenm citronov vy a pivedeme do varu. Po rozputn tto smsi pidme pes sto protlaenou merukovou marmeldu a dle vame, a  poleva doshne patin konzistence. Tohoto stavu bv dosaeno asi po 8  a 10 minutch vaen. Jet teplou sms procedme jet jednou pes jemn sto za elem zskn sklovit podoby.

Zjednoduen pprava

Nejdve se rozmch poadovan mnostv merukov marmeldy v troe vody v hrnci. Nsledn se za stlho mchn pivede voda k varu a pak se protla jemnm stem. Tedy bez cukru a citrnov vy.
Pouit merukov polevy
Lehce kysel chu merukov polevy harmonizuje skoro se vemi pchutmi. Nkdy se do n pidvaj ovocn nebo likrov pchut.
Merukov poleva se t nkdy pouv rovn jako vpl v peivu nebo kolch nebo i jako jejich potr.
Merukov poleva nem zcela pevnou konzistenci a lze ji zpracovvat v teplm stavu. Nen proto vhodn pro dezerty, kter jsou konzumovny za vy teploty. V takovm ppad je vhodnj pouit jinch druh polev.
inek merukov polevy na peivu
Tento druh polevy je vhodn pro listov, plundrov a droov tsta. Jejich pouit je optimln v ntru tenk vrstvy, kdy je zrove ideln nanen v teplm stavu peiva. K ntru se pouv ttka.
Zklad pro fondnovou polevu
Merukov poleva slou rovn i pro elrovn fondnu. Vytv oddlovac vrstvu mezi peivem a fondnem. Zamezuje v nathnut fondnu do peiva, kter tolik nevysych.
Vyschl fondn je matn bez lesku a souasn je nchyln k odnmn vlhkosti peiva.

Meruov tverce

1 balek listovho tsta
10 merunk
merukov marmelda
100 g cukr mouka
citronov va

Tsto nechme roztt. Vyrolujeme na pomounnm podkladu. Vykrojme tverce o rozmru 10x10 cm. Vykrojen tverce  vlome na plech vyloen pecm paprem. Hrany poteme vodou. Na dalm tverci vymkneme dlek o velikosti meruky. Tento tverec vlome na pedtm vytvoen tverec (bez dlku). Dlek vymaeme merukovou marmeldou a vlome do nho meruku.
tverce vlome do pedht trouby na 200 C a peeme asi 15-20 minut do zlatova.
Cukr s citrnovou vou rozmchme do vln polevy, smchme s merukovou polevou. Sms rozmchme a poteme tverce. Nechme vychladnout.


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku