V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.
|
Jak tuk je vhodn pout - zle na tom, jak tuk je pedepsan v receptue - jin tuk na korpusy, jin plenou hmotu. Do pikotovch korpus je vtinou napsn olej, ale lze jej nahradit rozputnm mslem, stejn tak i do plen hmoty je vtinou pedepsn olej, ale i tu jde nahradit mslem, upeen korpus je pot jemnj. Do tst se pouv mslo, ale lze jej nahradit tukem (margarnem) - zde jde o to, zda hledte na cenu nebo na kvalitu - mslo dod tstu aroma, ale je lep pracovat s tstem v chladnjm prosted, mslo snadnji mkne oproti margarnu. Co se tk tuku do krm, nejchutnj dle mho nzoru je mslo, dnes se ale kvli cen stle astji pouv margarn (Hera m osobn v krmu naprosto nechutn), nebo zde jsou levnj varianty tuk mslovho typu.
Nyn se podvme na mouku - ve vtin receptur bude uveden penin mouka hladk, zde posta hladk mouka kter je bn dostupn v obchod - pop. mouka polohrub, hrub ... t bn dostupn v obdchodech. Dnes v obchodech koupte i celozrnou mouku a itnou. Pokud byste chtla dlat listov tsto, je teba hldat, aby mouka byla "siln", to znamen aby mla siln lepek. Toto se uruje zkoukou prunosti a tanosti lepku.
Co se tk okoldy, tady budete vce mn odkzan na to, jakou okoldu i okoldovou polevu koupte v obchod. Vtinou je pro vs dobr pouvat okoldovou polevu - neednou a naedit ji dle poteby ztuenm tukem (omega). Pokud byste pracovala s pravou okoldou, tu je vhodn edit kakaovm mslem (tuk vylisovan pi vrob okoldov hmoty).
Do kvov npln i krmu nebo ganache (okoldov npl), lze pouvat jak instatn kvu, tak i kvu zrnkovou. Je to na va chuti a chuti vaich zkaznk, nkdo nem rd zrnka kvy. Nebo mete ob kvy zkominovat. J kdy dlm kvov mslov krm, rd pouvm erstv umletou zrnkovou kvu a malink mnostv kulru (peplen cukr) - kvli barv.
Kakao je tak velmi dleit, ale na trhu je velmi mnoho nekvalitnch znaek. Kakaa jsou svtl, a ani chu nen vrazn. Nejlep m zkuenosti s Holandskm kakaem, ale ne jen nzvem Holandsk!, na to pozor.
|