�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Zmrzlina od zkladu / - 3.

Autor: red.
Datum vyd�n�: 20.06.2013
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1871

Porci jahodov zmrzliny ochutme trochou sektu, ppadn blho vna. Zmrzlinu vlome do pedem namraen sklenice a do poloviny naplnme lehakou. Zbytek sklenice doplnme opt zmrzlinou. Vrch zdobme lehakou, jahodou a oplatkami.

Mme zkladn ti druhy dobrch zmrzlin a to : smetanov, mln a ovocn. Na smetanovou a mlnoiu zmrzlinu uvme tchto surovin: loutky, cukr, vanilku a elatinu ( v nejhorm ppad i vanilkov nebo krmov prek). Do ovocnch zmrzlin uvme: cukr, ovocn vy nebo protlaky z erstvho ovoce, barvy, kyselinu, elatinu nebo pektin (ovocn vtaek, el). Do nkterch zmrzlin dvaj se jet vtaky a likry a do jinch zase rzn materialie jajo okolda, oky, mandle, pistcie, oechy, katany atd.

Zkladn zmrzliny se dlaj tmto zpsobem:

Vanilkov

1. 1.5 l smetany, 0.5 l mlka, 16 loutk, 30 dkg cukru a 1 proutek vanilky.
2. 1 l mlka, 0.25 l smetany, 35 dkg cukru, 10 loutk, 1 proutek vanilky a trochu loutkov barvy.
3. 1 l mlka, 25 dkg cukru, 12 loutk a 1 proutek vanilky.
4. 1 l mlka, 1/8 l smetany lehaky, 8 loutk, 30 dkg cukru, pl proutku vanilky a barva.
5. 1 l mlka, 6 loutk, 30 dkg cukru, 1 dkg elatiny, pl proutku vanilky a barva.
6. 1 l mlka, 4 loutky, 25 dkg cukru, 5 dkg vanil.
krmovho prku.



Smetanov
1. 1 l smetany, 30 - 35 dkg cukru, 20 loutk a 1 proutek vanilky.

Ovocn
1. 1 l vaenho cukru, 1 l ovocnho protlaku, 1 l vody, barva a kyselina. Do mrznut trochu ulehan smetany.
2. 1 l cukru, 0.5 l protlaku, 1 dkg elatiny, 1 l vody, kyselina a barva. Vit na 16 - 18 stup. B hustoty.

Recepty studenou cestou
3. 1 l vody, 30 dkg cukru, 0.5 l protlaku, 1 dkg elatiny v prku, kyseliny a barvu. Do mrznut trochu ulehan neslazen smetany.
4. 10 l vody, 4 kg moukovho cukru, 1-2 l protlaku, 10 dkg elatiny v prku, kyseliny a barvu.
5. 1 kg protlaku, 1 kg cukru, 3 l vody nebo 2 l vody a 1 l mlka), 20 dkg pektinu pomosin, kyselina a barva.

Citronov zmrzlina talinsk
1. 20 dkg cukru a 10 litr vody svait. (Jakmile pejde var, odstavit). Z tohoto uvaenho cukru vezmeme 2 l cukru, 3l vody, z 15 citron vymakme vu a ostrouhme trochu kry,
2 dkg elatiny v prku.
2. 2 litry vody, z 10 citron va, trochu kry, 60 dkg cukru na studeno rozpustit, 3 - 4 dkg elatiny v prku (rozpustit) a ze 2 blk krm. Nic se nem a studen mrzne. Cukrov roztok na ovocn zmrzliny se obyejn uva na 25 - 30 stup. B hustoty.
Ovocn zmrzliny se daj dlat studenou cestou, tzn., e se cukr neva. Tyto zmrzliny lpe mrznou a nednou. Ovocn zmrzlina se nesm nikdy pesladit. Nedoporuujeme proto tyto zmrzliny dlat od oka, nbr vdy dodrovat vhov pomry. Jeden litr tekut ovocn zmrzliny nesm obsahovat vce ne 25 - 30 dkg cukru, kde je vce, patn mrzne a dne.

Zmrzlinov a ledov speciality

Peches Melba
Do hlubho talku dme vanilkovou zmrzlinu s kterou pokryjeme asi 3/4 plochy. Doprosted polome plku broskve nebo velkou meruku, kterou pelijeme malinovm el, aby byla pkn kryt. Kolem broskve nastkme ozdobn lehaku a samotnou broskev postkme trochou likru kontrastn barvy a chut vi broskvi. Takto pipravenou Peches zasadme do jemn utluenho ledu do hlubho talku a ihned servrujeme. Jako plohu pidvme plnn oplatky.

Jahodov sorbet

Porci jahodov zmrzliny ochutme trochou sektu, ppadn blho vna. Zmrzlinu vlome do pedem namraen sklenice a do poloviny naplnme lehakou. Zbytek sklenice doplnme opt zmrzlinou. Vrch zdobme lehakou, jahodou a oplatkami. Sorbet lze dlat z kad ovocn zmrzliny a podle chuti nese sorbet nzev.

Zmrzlina Mascotte

Tvrnice ve form cihly se vylo vanilkovou zmrzlinou, sted se vypln okoldovou mouse. Pak se ulo k ledu. Zmrzl se vyklop, strany se posypou hoblovanmi praenmi mandlemi, povrch se zdob lehanou smetanou.
- okoldov mouse : V rendlku se rozmch 10 loutk a pl litru 30 stup. cukrovho syrubu. Ke konci vaen se pimch 10 dkg naht okoldy nebo 5 dkg kakaa. Tato hmota se va ve vodn lzni a pak a do vychladnut piln leh. Nakonec se pims 1 litr lehan smetany. Msto okoldy se me samozejm upotebit jin chu. Uije-li se chu kvov, je dobe vzat kvu ped upotebenm trochou bramborov mouky, jinak kva bhem mrznut klesne. ke spodu. S likrovou psadou nutno zachzeti velmi opatrn, protoe lh ztuje proces mrznut.

Jahodov bomba s pekvapenm

Jahodov zmrzlina se vpchuje do bombov tvrnice, dobe do prosolenho ledu zasazen, tato se neprodyn uzave, pokryje ledem a nech hodinu a pl mrznout. Mezitm se nakrjej z ananasu mal kostky, kter se v cukru a marainu uva do mkka a va z nich slije. Ped podnm se bombov tvrnice oteve, zmrzlina se vyhloub a dutina vypln lehanou smetanou, promenou s kostkami ananasu, pikryje se jahodovou zmrzlinou. Pot se opatrn vyklop na msu a oblo malmi snhovmi skopkami, plnnmi rov pibarvenou a marachinem ochucenou lehanou smetanou.




Vytisknuto dne 26.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku