Mme zkladn ti druhy dobrch zmrzlin a to : smetanov, mln a ovocn. Na smetanovou a mlnoiu zmrzlinu uvme tchto surovin: loutky, cukr, vanilku a elatinu ( v nejhorm ppad i vanilkov nebo krmov prek). Do ovocnch zmrzlin uvme: cukr, ovocn vy nebo protlaky z erstvho ovoce, barvy, kyselinu, elatinu nebo pektin (ovocn vtaek, el). Do nkterch zmrzlin dvaj se jet vtaky a likry a do jinch zase rzn materialie jajo okolda, oky, mandle, pistcie, oechy, katany atd.
Zkladn zmrzliny se dlaj tmto zpsobem:
Vanilkov
1. 1.5 l smetany, 0.5 l mlka, 16 loutk, 30 dkg cukru a 1 proutek vanilky. 2. 1 l mlka, 0.25 l smetany, 35 dkg cukru, 10 loutk, 1 proutek vanilky a trochu loutkov barvy. 3. 1 l mlka, 25 dkg cukru, 12 loutk a 1 proutek vanilky. 4. 1 l mlka, 1/8 l smetany lehaky, 8 loutk, 30 dkg cukru, pl proutku vanilky a barva. 5. 1 l mlka, 6 loutk, 30 dkg cukru, 1 dkg elatiny, pl proutku vanilky a barva. 6. 1 l mlka, 4 loutky, 25 dkg cukru, 5 dkg vanil. krmovho prku.
Smetanov 1. 1 l smetany, 30 - 35 dkg cukru, 20 loutk a 1 proutek vanilky.
Ovocn 1. 1 l vaenho cukru, 1 l ovocnho protlaku, 1 l vody, barva a kyselina. Do mrznut trochu ulehan smetany. 2. 1 l cukru, 0.5 l protlaku, 1 dkg elatiny, 1 l vody, kyselina a barva. Vit na 16 - 18 stup. B hustoty.
Recepty studenou cestou 3. 1 l vody, 30 dkg cukru, 0.5 l protlaku, 1 dkg elatiny v prku, kyseliny a barvu. Do mrznut trochu ulehan neslazen smetany. 4. 10 l vody, 4 kg moukovho cukru, 1-2 l protlaku, 10 dkg elatiny v prku, kyseliny a barvu. 5. 1 kg protlaku, 1 kg cukru, 3 l vody nebo 2 l vody a 1 l mlka), 20 dkg pektinu pomosin, kyselina a barva.
Citronov zmrzlina talinsk 1. 20 dkg cukru a 10 litr vody svait. (Jakmile pejde var, odstavit). Z tohoto uvaenho cukru vezmeme 2 l cukru, 3l vody, z 15 citron vymakme vu a ostrouhme trochu kry, 2 dkg elatiny v prku. 2. 2 litry vody, z 10 citron va, trochu kry, 60 dkg cukru na studeno rozpustit, 3 - 4 dkg elatiny v prku (rozpustit) a ze 2 blk krm. Nic se nem a studen mrzne. Cukrov roztok na ovocn zmrzliny se obyejn uva na 25 - 30 stup. B hustoty. Ovocn zmrzliny se daj dlat studenou cestou, tzn., e se cukr neva. Tyto zmrzliny lpe mrznou a nednou. Ovocn zmrzlina se nesm nikdy pesladit. Nedoporuujeme proto tyto zmrzliny dlat od oka, nbr vdy dodrovat vhov pomry. Jeden litr tekut ovocn zmrzliny nesm obsahovat vce ne 25 - 30 dkg cukru, kde je vce, patn mrzne a dne.
Zmrzlinov a ledov speciality
Peches Melba Do hlubho talku dme vanilkovou zmrzlinu s kterou pokryjeme asi 3/4 plochy. Doprosted polome plku broskve nebo velkou meruku, kterou pelijeme malinovm el, aby byla pkn kryt. Kolem broskve nastkme ozdobn lehaku a samotnou broskev postkme trochou likru kontrastn barvy a chut vi broskvi. Takto pipravenou Peches zasadme do jemn utluenho ledu do hlubho talku a ihned servrujeme. Jako plohu pidvme plnn oplatky.
Jahodov sorbetPorci jahodov zmrzliny ochutme trochou sektu, ppadn blho vna. Zmrzlinu vlome do pedem namraen sklenice a do poloviny naplnme lehakou. Zbytek sklenice doplnme opt zmrzlinou. Vrch zdobme lehakou, jahodou a oplatkami. Sorbet lze dlat z kad ovocn zmrzliny a podle chuti nese sorbet nzev.
Zmrzlina MascotteTvrnice ve form cihly se vylo vanilkovou zmrzlinou, sted se vypln okoldovou mouse. Pak se ulo k ledu. Zmrzl se vyklop, strany se posypou hoblovanmi praenmi mandlemi, povrch se zdob lehanou smetanou. - okoldov mouse : V rendlku se rozmch 10 loutk a pl litru 30 stup. cukrovho syrubu. Ke konci vaen se pimch 10 dkg naht okoldy nebo 5 dkg kakaa. Tato hmota se va ve vodn lzni a pak a do vychladnut piln leh. Nakonec se pims 1 litr lehan smetany. Msto okoldy se me samozejm upotebit jin chu. Uije-li se chu kvov, je dobe vzat kvu ped upotebenm trochou bramborov mouky, jinak kva bhem mrznut klesne. ke spodu. S likrovou psadou nutno zachzeti velmi opatrn, protoe lh ztuje proces mrznut.
Jahodov bomba s pekvapenm
Jahodov zmrzlina se vpchuje do bombov tvrnice, dobe do prosolenho ledu zasazen, tato se neprodyn uzave, pokryje ledem a nech hodinu a pl mrznout. Mezitm se nakrjej z ananasu mal kostky, kter se v cukru a marainu uva do mkka a va z nich slije. Ped podnm se bombov tvrnice oteve, zmrzlina se vyhloub a dutina vypln lehanou smetanou, promenou s kostkami ananasu, pikryje se jahodovou zmrzlinou. Pot se opatrn vyklop na msu a oblo malmi snhovmi skopkami, plnnmi rov pibarvenou a marachinem ochucenou lehanou smetanou.
|