�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Kávový dort s oøechy |
Autor: Libuše Bažantová Datum vyd�n�: 14.01.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=189 |
Na tìsto použijeme 3 celá vejce, která smícháme v misce se 3 lžícemi horké vody a šleháme elektrickým ruèním šlehaèem do pìny zhruba minutu pøi nejvyšší rychlosti. Pak smícháme 100 g cukru s vanilkovým cukrem a vsypeme do vajeèného krému. |
INGREDIENCE 3 celá vejce 130 g cukru 1 vanuilkový cukr 75 g mouky 75 g maizeny 1 lžièka prášku do peèiva 2 lžíce instantní kávy 700 g sladké smetany 75 g sekaných lískových jader 2 lžíce plátkù lískových jader 2 lžice kakaa 14 èokoládaových èoèek peèící papír, tuk POSTUP PØÍPRAVY Na tìsto použijeme 3 celá vejce, která smícháme v misce se 3 lžícemi horké vody a šleháme elektrickým ruèním šlehaèem do pìny zhruba minutu pøi nejvyšší rychlosti. Pak smícháme 100 g cukru s vanilkovým cukrem a vsypeme do vajeèného krému. Šleháme další dvì minuty. Dále smícháme mouku, maizenu a prášek do peèiva. Smìs prosijeme na vajeèný krém, krátce zašleháme pøi nejnižší rychlosti. Tìsto rozetøeme na dno vymaštìné a pergamenovým papírem vyložené dortové formy o prùmìru 24 cm. Formu vložíme do pøedem vyhøáté trouby (v elektrické na 175 stupòù C, v plynové stupeò è.2) a peèeme asi 25 minut. Korpus hned po upeèení vyklopíme na utìrku vysypanou cukrem a papír opatrnì, ale rychle stáhneme. Necháme ho vychladnout a pak ho dvakrát podélnì pøekrojíme. Mezitím do tuha ušleháme sladkou smetanu a vsypeme do ní 30 g cukru. Instantní kávu smícháme s 1/2 lžíce horké vody, necháme vychladit, a poté ji lehce spolu s nasekanými lískovými jádry vmícháme do šlehaèky a rozkrojený korpus s ní naplníme. Zbylou smetanu také ušleháme a dort jí peèlivì i ze stran potøeme. Vrch posypeme prosátým kakaem, zbylou šlehaèkou a èokoládovými èoèkami, boky posypeme plátky lískových jader. |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |