�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Ozdobné dortové dekorace |
Autor: Jaromír Boff Datum vyd�n�: 21.10.2013 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1892 |
Dekorace dotváøí dort. Od jeho estetického vybavení závisí jeho prodejnost a urèuje i cenu výrobku. Ten kdo poznal výhodnost tìchto šablon, urèitì tohoto pomocníka ve své dílnì nepostrádá. |
Dekorace ztìlesòuje a vybavuje dort. Od jeho estetického vybavení závisí jeho prodejnost a vkusnì zpracovaná dekorace urèuje i cenu výrobku. Pokud se dekorace ztrácí v malièkostech nebo v jednotlivostech, které nejsou sladìny s celkem a s nutnou cenovou hodnotou, nastává nám mezera v kalkulaci, buïto tím, že dochází ke zdražení dekorace, nebo dortu vzhledem k velikému nákladu materiálu na jeho výrobu nebo umìlecké provedení. Nìkdy pak nezbývá nic jiného, než dort prodat pod cenu, nebo bez výdìlku. Aby se mohla pìkná a vkusná dekorace dortu rychle a pøi úsporné režii sestavit, používá se k tomu úèelu dekoraèních šablon. Zákazník nakupuje mnohdy dort bez pøedchozí objednávky, a chceme-li jeho pøání vyhovìt, je zapotøebí mít po ruce celou škálu ozdobných dortových dekorací. Ten kdo poznal výhodnost tìchto šablon, urèitì tohoto umìlohmotného pomocníka ve své dílnì nepostrádá. Šablony se používají k nastínìní vzorku nebo se jejich prostøednictvím vzorek natírá. Nastiòování se provádí štìtcem, kdy se používá uztuženého stìtce, tzv. kartáèového. Štìtec se drží svisle a takto se vtírá cukráøská barva skrz otevøené èásti šablon na pøipravenou plochu dortu. Pøi této práci se musí dbát, aby nebyl štìtec pøíliš namoèen, nebo by se mohlo stát, že se nám barva rozteèe po dortì. Je lepší, když se štìtec pøedem otøe na papíøe, aby nebyl pøíliš mokrý. Existují rùzné druhy barviv napø. kakaový prášek rozøedìný vaøeným cukrem a mnohé další. K natírání dekorace vezmeme øidší glazuru nebo správnì temperovanou máèecí hmotu, popøípadì cukráøskou polevu. Nabízí se další øada možností v podobì bílkového krému, barevného ovocného želé, máslového krému a další. K tomu úèelu je vhodné použití širšího a dlouhého nože. Levou rukou držíme šablonu a pravou roztíráme glazuru. Je potøeba dbát na to, aby byla glazura vždy roztírána v malých tenkých dávkách, ponìvadž jen tímto správným roztíráním docílíme správný tvar. Jedná se v podstatì o jednoduchou a lehkou práci. Kdybychom roztírali na šablonì vìtší množství hmoty najednou, jsme v nebezpeèí, že èást této hmoty pøilne na šablonu, èímž utrpí kvalita výrazu dekorace. Po rozetøení zdvihneme pravou rukou šablonu na jedné stranì výše a teprve levou rukou oddálíme šablonu od dortu pryè. Jakmile si zvykneme na tento postup, pøipraví nám šablonová technika radost a ušetøí mnoho drahocenného èasu a materiálu. Šablonou udìláme pìknou a rychlou umìleckou ozdobu, která se bude zákazníkovi líbit. |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |