�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Kávový piškot

Autor: Libuše Bažantová
Datum vyd�n�: 14.01.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=190

Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Zahřejeme mléko a rozpustíme v něm cappuccino v prášku. Necháme mírně vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s kávou v mléku, přidáme 150 g cukru a skořici a uděláme krém.

fiogf49gjkf0d

INGREDIENCE
Na těsto:
50 g másla
4 lžíce mléka
3 lžíce rozpustného cappuccina
4 vejce
200 g cukru
špetku skořice
2 lžíce kakaa
125 g polohrubé mouky
100 g solamylu
1 lžičku prášku do pečiva
Na náplň a ozdobu:
400 ml mléka
1 vanilkový pudink
1 lžíci cukru
2 balíčky vanilkového cukru
2 žloutky
150 g másla
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce kávového likéru
50 g polevy z hořké čokolády
3 sněhové pusinky
3 kandované pomerančové plátky
6 kandovaných červených třešní
250 ml šlehačky
1 balíček vanilkového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Zahřejeme mléko a rozpustíme v něm cappuccino v prášku. Necháme mírně vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s kávou v mléku, přidáme 150 g cukru a skořici a uděláme krém. Z bílků a zbytku cukru ušleháme tuhý sníh, který pomalu přidáváme do krému. Pak do něj přisypeme kakao, mouku, solamyl a prášek do pečiva a vše lehce zpracujeme. Přilijeme rozpuštěné máslo. Dáme do dortové formy a pečeme v troubě asi 40 minut (175 °C). Čtyři lžíce mléka, pudinkový prášek, cukr a vanilkový cukr rozkvedláme. Zbytek mléka přivedeme k varu, přilijeme rozkvedlaný pudinkový prášek a povaříme. Pak stáhneme ze sporáku. Trochu pudinku rozšleháme se žloutky a opět zamícháme do pudinkového krému. Necháme mírně vychladnout. Smícháme máslo a moučkový cukr. Opatrně po lžičkách přidáváme vlažný pudink. Dobře promícháme. Pak piškot podélně rozpůlíme. Spodní část pokapeme kávovým likérem, potom nasadíme kruhovou formu kolem korpusu a dort potřeme máslovým krémem. Přiklopíme horní polovinu dortu a necháme asi tři hodiny vychladnout. Rozpustíme polevu, lehce ji rozetřeme na pracovní desku a necháme ztuhnout. Širokým nožem pak nařežeme hoblinky. Rozdrtíme sněhové pečivo a nakrájíme kandované ovoce. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem. 2/3 drtě z pusinek zamícháme do šlehačky. Navrstvíme na dort a zdobíme ovocem, zbytkem pusinek a hoblinkami.

Vytisknuto dne 06.04.2025 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku