�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Kávový piškot |
Autor: Libuše Bažantová Datum vyd�n�: 14.01.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=190 |
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Zahøejeme mléko a rozpustíme v nìm cappuccino v prášku. Necháme mírnì vychladnout. Oddìlíme žloutky od bílkù. Žloutky smícháme s kávou v mléku, pøidáme 150 g cukru a skoøici a udìláme krém. |
INGREDIENCE Na tìsto: 50 g másla 4 lžíce mléka 3 lžíce rozpustného cappuccina 4 vejce 200 g cukru špetku skoøice 2 lžíce kakaa 125 g polohrubé mouky 100 g solamylu 1 lžièku prášku do peèiva Na náplò a ozdobu: 400 ml mléka 1 vanilkový pudink 1 lžíci cukru 2 balíèky vanilkového cukru 2 žloutky 150 g másla 2 lžíce mouèkového cukru 2 lžíce kávového likéru 50 g polevy z hoøké èokolády 3 snìhové pusinky 3 kandované pomeranèové plátky 6 kandovaných èervených tøešní 250 ml šlehaèky 1 balíèek vanilkového cukru POSTUP PØÍPRAVY Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Zahøejeme mléko a rozpustíme v nìm cappuccino v prášku. Necháme mírnì vychladnout. Oddìlíme žloutky od bílkù. Žloutky smícháme s kávou v mléku, pøidáme 150 g cukru a skoøici a udìláme krém. Z bílkù a zbytku cukru ušleháme tuhý sníh, který pomalu pøidáváme do krému. Pak do nìj pøisypeme kakao, mouku, solamyl a prášek do peèiva a vše lehce zpracujeme. Pøilijeme rozpuštìné máslo. Dáme do dortové formy a peèeme v troubì asi 40 minut (175 °C). Ètyøi lžíce mléka, pudinkový prášek, cukr a vanilkový cukr rozkvedláme. Zbytek mléka pøivedeme k varu, pøilijeme rozkvedlaný pudinkový prášek a povaøíme. Pak stáhneme ze sporáku. Trochu pudinku rozšleháme se žloutky a opìt zamícháme do pudinkového krému. Necháme mírnì vychladnout. Smícháme máslo a mouèkový cukr. Opatrnì po lžièkách pøidáváme vlažný pudink. Dobøe promícháme. Pak piškot podélnì rozpùlíme. Spodní èást pokapeme kávovým likérem, potom nasadíme kruhovou formu kolem korpusu a dort potøeme máslovým krémem. Pøiklopíme horní polovinu dortu a necháme asi tøi hodiny vychladnout. Rozpustíme polevu, lehce ji rozetøeme na pracovní desku a necháme ztuhnout. Širokým nožem pak naøežeme hoblinky. Rozdrtíme snìhové peèivo a nakrájíme kandované ovoce. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem. 2/3 drtì z pusinek zamícháme do šlehaèky. Navrstvíme na dort a zdobíme ovocem, zbytkem pusinek a hoblinkami. |
Vytisknuto dne 27.12.2024 ze serveru |