V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.
|
fiogf49gjkf0d
Bílkoviny vajec jsou plnohodnotné, tzn. obsahují všechny esenciální (nezbytné) aminokyseliny. Bílek se v literatuøe o výživì udává dokonce jako tzv. referenèní bílkovina, tedy èistá plnohodnotná bílkovina bez pøítomnosti dalších látek. Obsah bílkovin v bílku je 4 g, ve žloutku 2,5 g. Velmi zajímavé je z hlediska zdravotní prospìšnosti složení tukù. Vedle nasycených i nenasycených mastných kyselin tvoøí tøetinu tukového podílu žloutku zdraví prospìšné fosfolipidy, zejména lecitin. Vajeèný lecitin je z celé øady lecitinù ten biologicky nejpøirozenìjší, v jednom vejci ho je 1700 mg. Lecitin je souèástí všech tìlesných bunìk, nejvíce ho je obsaženo v jaterních a mozkových buòkách. Je zodpovìdný za pøenos nervových impulzù mezi buòkami, doporuèuje se zejména seniorùm pro zlepšení neurologických poruch, proti špatné koncentraci, snížené pozornosti a krátkodobým výpadkùm pamìti. Nezanedbatelný není ani obsah vitaminù ve vejcích. Jsou zde zastoupeny všechny vitaminy kromì C vitaminu. Logicky jsou ve žloutku pøítomny vitaminy rozpustné v tucích (A, D a E), dále B12 a kyselina pantotenová. V bílku jsou pouze vitaminy B komplexu. Jedno vejce obsahuje 20 % doporuèené denní dávky D vitaminu, který je nezbytný pro zdravý rùst kostí a imunitní systém. Také minerální látky, zejména železo, draslík, zinek a fosfor, najdeme ve vejcích, opìt zejména ve žloutku. Ze stopových prvkù je pak velmi dùležitý obsah selenu. Tento prvek spolu s karotenoidy zodpovìdnými za žluto-oranžovou barvu žloutku patøí mezi velmi dùležité látky – antioxidanty. To jsou látky, které naše tìla chrání pøed tzv. oxidaèním poškozením vlivem volných radikálù. Oxidaèní stresy pøi nadbytku volných radikálù v organismu, pokud nejsou dostateènì eliminovány antioxidaènì funkèními látkami, pak jsou spojovány s civilizaèními chorobami, jako jsou nádorová onemocnìní, nemoci srdce a cév a poruchy imunity. Jistì je zajímavé, že složení vajec lze podstatnì ovlivòovat skladbou potravy nosnic. Napøíklad se dá zvýšit obsah nenasycených n-3 mastných kyselin a tato vejce se pak prodávají pod oznaèením „ vejce omega“. Vejce jsou oznaèovány za superpotravinu, protože jsou dodavatelem plnohodnotných bílkovin. Jsou souèástí všech jídelníèkù, s kladným dùrazem jsou doporuèovány pro sportovce, pro zdravý rùst a vývoj dìtí a dospívajících, pro rekonvalescenty atd. Jediným omezením pro èást populace je to, že vejce jsou alergen, a proto musí být vždy vyznaèena na seznamu použitých surovin dané potraviny. |