Kva s menm i vtm mnostvm mlka nebo s bohatou epic ze lehaky je pro ns zleitost naprosto bnou, zvykli jsme si i na hustou pnu cappuccina jemn poprenou kakaovm prkem, o kv s pdavkem rznch druh alkoholu ani nemluv. Ale co takhle ochutnat kvu se skoic, kardamonem nebo teba muktovm okem? Zvyk pidvat pi vaen do konvice s kvou koen, je zajmavm zpsobem ovlivn jej chu, je odedvna rozen na Stednm Vchod i v nkterch dalch oblastech svta, napklad v Mexiku. Exotick psady, jako byla ambra, asem nahradily kardamon, muktov oek, skoice nebo teba
hebek. Zatmco napklad v Etiopii nebo Eritreji je oblben zzvor, Mexian si svou opojnou a silnou kvu dochucuj skoic a hebkem. Sami pak mete zkusit experimentovat s rznmi kombinacemi tchto psad: sta je pi mlet pidat do stedn praen kvy (optimln pomr je 25 9 koen na 500 9 kvy). Mete vak postupovat i podle nkterho z tchto recept:
TURECK KVA OCHUCEN KARDAMONEM (pro 4 osoby)
50 ml vody, I ajov lika kvy, 1/2 ajov liky cukru a nkolik semnek kardamonu. Do konviky dejte vodu a vmchejte kvu, cukr a rozdrcen kardamon. Na stedn silnm plameni zahvejte, dokud kva nevzpn a nevystoup po okraj. Pot ji odstavte a konvikou prudce klepnte, aby se vytvoila usazenina. Konviku vrate zpt na ohe a postup dvakrt opakujte. Hotovou kvu scete
a servirujte v lcch.
MEXICK KVA (pro 4 osoby)
150 ml vody, 2 polvkov Ice nahrubo mlet kvy, hnedy cukr, kousek skoice
Vodu spolu s kvou a vemi psadami pivete k varu a pot odstavte. Dobe promchejte a dejte znovu vait. A kva opt doshne bodu varu, scete ji a podvejte.(V Mexiku se ochucen kva pipravuje v hlinn ndob, Vm na jej ppravu posta obyejn pnev.)
ZZVOROV KVA (1 porce)
1 lce medu, na piku noe mletho zzvoru, 1 lek kvy, 2-4 lce smetany do kvy. Do lku dejte med a promchejte jej s erstv umletrn zzvorem. Ve zalijte erstv pipravenou kvou, pidejte smetanu a mete podvat.
CAF BRULOT (pro 4 osoby)
1 lek hork kvy, kra z pomerane,troka rumu nebo brandy, skoice, hebek,nov koen a cukr Pomeranovou kru, koen a cukr namote do rumu nebo brandy a nechte je dobe nasknout. Pot sms ohejte a nechte sednout. Nsledn pidejte horkou ernou kvu, dejte chvilku zvolna vait a podvejte.
AROMATIZOVAN KVY
Nkdy v 70. letech 20. stolet se v USA objevil trend aromatizovn kvy. Ta se za tmto elem postkala nosnm olejem a po praen se dochutila aromatickrni ltkami. V souasn dob maj amerit spotebitel monost vybrat z vice ne sta druh aromatizovanch kv. K nejoblbenjm pat kva s pchut okoldy, ok, brandy, citronu, pomerane i mty,z koen pak vede vanilka, skoice nebo nap. muktov oek. Vjimkou vak nejsou ani kvy malinov nebo teba bannov -inu, proti gustu dn diputt.
I s MLKEM OPATRN
Rozhodnete-li se peci jen zstat u mlka, pak s nm nakldejte opatrn, nebo vrazn ovlivuje chu kvy: zatmco u kvy s plnou chut a vraznm aroma se ned proti pidn mlka nic namtat, kva s mn vraznou chut by se mla pt vdy ern. Zsadn pak pouvejte jen mlko s nim mnostvm tuku, protoe prv tuk v plnotunm mlce pekrv jemn chuov nuance spaen kvy. Pro dosaen sametov jemn chuti by mlo bt mlko oht, nikoli vak vac.