�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Podlaha v cukrárnì

Autor: Red-
Datum vyd�n�: 30.05.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=273

Všechno souvisí se vším a tak i podlaha v odbytovém prostoru a v zázemí cukrárny ovlivòuje naše podnikání. V dobrémnebo ve zlém - podle toho, zda jsme pøi její realizaci vzali do úvahy všechna dùležitá hlediska.

fiogf49gjkf0d
Všechno souvisí se vším a tak i podlaha v odbytovém prostoru a v zázemí cukrárny ovlivòuje naše podnikání. V dobrémnebo ve zlém - podle toho, zda jsme pøi její realizaci vzali do úvahy všechna dùležitá hlediska. Zásadní a technicky mnohdy protichùdná jsou tato: - Protiskluzovovst, a to pokud možno i po namoèení nebo pøítomnosti tukù èi jiných neèistot. Tento faktor zásadním zpùsobem ovlivòuje bezpeènost personálu a hostù. - Co nejsnažší èistitelnost. Èím hùøe se krytina èistí, tím vyšší jsou náklady na tutoèinnost a tím spíše není dosahováno optimálního stavu hygieny. - Životnost, tedy její mechanická a chemická odolnost. Krytina je vystavena mnoha útokùm - mechanickému pùsobení podrážek obuvi hostù a personálu, pevných neèistot (zrnka písku), nohou stolù nebo výrobní techniky, koleèek vozíkù, chemickému pùsobení neèistot a èistících prostøedkù. - Investièní náklady. Zdaleka nelze øíci, že s rostoucí cenou roste vždy i kvalita. O to je správný výbìr krytiny složitìjší. - Uživatelská pøívìtivost. Pokud podlaha mírnì pruží, není personál vystaven takovému namáhání kloubù, jako je tomu u tzv. "tvrdé" podlahy. - Design. Je dùležitý zejména v odbytovém prostoru. Zkušenosti ukazují, že z dostupných øešení nejlépe patrnì obstojí vinylové pásy s kostrou ze sklenìných vláken, obsahující zrnka karbidu køemíku a oxidu hlinitého (u nás jsou známé pod názvem ALTRO). Vykazují velmi dobrou èistitelnost i pøi vynikající protoskluzovosti. Povrch podlahy je beze spár, materiál má bakteriostatickévlastnosti. Pøínosem je nižší hluènost manipulaèní technika nemusí pøekonávat žádní spáry. Dùležitými vlastnostmi jsou ohnovzdornost a odolnost vùèi chemikáliím. Mezi další dùležité výhody patøí vodoizolaèní schopnosti. Mohou tvoøit spolehlivou izolaci proti vodì, žádné další nejsou nutné. (Toho se využívá mimo jiné tam, kde se ne zcela podaøila realizace podlahy za použití klasické dlažby -povrch se upraví a následná aplikace této podlahoviny odstraní problémy). Za všechny další pøínosy jmenujme velký polomìr, ve kterém mùže být materiál v rozích místnosti vytažen do nìkolikacentimerové výšky. pøináší proti jiným øešením velmi snadné a spolehlivé èištìní. Aplikace tohoto typu podlahoviny je díky jejímu elegantnímu vzhledu a velkému množství barevných variací mpžná též v odbytových èástech provozu, kde jsou její pøínosy analogické s výše uvedenými. Materiály tohoto typu se v naší republice objevily až v devadesátých letech, avšak v cizinì (typicky Velká Británie) s nimi mají zkušenosti podstatnì delší. Jako klasické lze oznaèit øešení za použití rùzných druhù dlažby. Ta se používá desítky let. Volba vhodného typu dlažby s ohledem na její protiskluznost je však velmi složitá. Použije-li se dlažba pøíliš hladká, stane se z prostoru doslava klužištì. Opaèný extrém také personál nebo zákazníky nepotìší - dlažba s rùznì tvarovanými, na první pohled viditelnými výstupky se velmi špatnì udržuje v èistotì. Jediným rozumným øešením zde pak je použití úklidového stroje, který však znamená další investice. Lité podlahy se, na rozdíl od jiných oblastí, v cukrárnách dosud výraznì neprosadily a nelze ani do budoucna oèekávat v tomto smyslu zmìny. Koberce pøicházejí do úvahy pouze v odbytových prostorách. Rozhodnì by se mìly aplikovat tzv. zátìžové verze, urèené pro podobné úèely. V opaèném pøípadì je nutno poèítat s velmi rychlou degradací "levného" koberce, vyvolanou jak pohybem zákazníkù, tak i vlivem neèistot a èistících prostøedkù. Podlahy døevìné, laminátové a podobné lze oèekávat také pouze v odbytových prostorách. Pøed jejich aplikací je více než žádoucí se pøesvìdèit o jejich odolnostivùèi pøedpokládané zátìži. Neménì zásadní je jejich chování pøi provlhnutí - u mnoha typù dochází v tomto pøípadì k nevratným tvarovým zmìnám (vyboulení). Spádové podlahy Vyspádování podlahy ve výrobních prostorách cukrárny je nutno vìnovat maximální pozornost a vyhnout se chybám mezi které patøí: a) spádování tam, kde není žádoucí b) pøíliš prudké spádování k podlahovým kanálùm, které znemožòuje práci s manipulaèní technikou (vozíky,...) a kdyi chùze mùže být nepohodlná c) témìø žádné spády k podlahovým kanálùm, èi dokonce spády opaèné, kdy voda stojí v kalužích okolo stìn, odkudji personál odstraní pouze manuálnì za pomoci podlahových stìrek. d) zalamování podlahy v okolí vpustí a kanálù - výsledek je velmi nebezpeèný pro personál a prakticky znemožòuje použítí manipukaèní techniky. Podlahové rošty a rohože S podlahami souvisí i používání protiskluzových podlahových roštù a rohoží z plastù. døeva apod. Jsou aplikovány tam, kde existuje díky nevhodnému povrchu podlahy vysoké riziko uklouznutí (umývárna pomùcek) nebo tam, kde personál trpí pohybem po tvrdé, nepružící podlaze (za pultem). Pøi jejich výbìru je dùležité zohlednit konkrétní podmínky. Je vhodné, aby byly odolné tukùm, èistícím prostøedkùm a umožnily jednoduchou manipulaci pøi údržbì. Bezpeènost personálu a hostù Riziko úrazu souvisejícího s podlahou mùžeme snížit zejména takto: - prùbìžnì po celou pracpvní dobu udržujeme podlahu èistou, zbavujeme ji zejména pevných neèistot, mastnoty, vody. K tomu dobøe poslouží mopy a podlahové stìrky, ve vìtších provozech èistící stroje. - personál vybavíme schválenou protiskluzovou pracovní obuví - vyhýbáme se riskantní manipulaci s bøemeny a pøíliš rychlému pohybu - vìnujeme soustavnou pozornost technickému stavu podlahy. Pøípadné závady co nejdøíve odtraòujeme. - vìnujeme zvýšenou pozornost správnému uložení roštù v podlahových žlabech. kanálech a vpustích - na vstupech pro hopstyx aplikujeme úèinné èistící zóny

Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku