�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Povdn o cukru |
Autor: Petr Haase Datum vyd�n�: 07.06.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=276 |
Cukr, surovina, kter je pro cukre nepostradateln. Pojmenovn cukr je pvodu asijskho a pochz ze slova Scharkura tj. sladk va. Cukr byl znm anm ji 200let ped Kristem, tehdy se vyrbl z rkosu. |
Cukr, surovina, kter je pro cukre nepostradateln. Pojmenovn cukr je pvodu asijskho a pochz ze slova Scharkura tj. sladk va. Cukr byl znm anm ji 200let ped Kristem, tehdy se vyrbl z rkosu. Pozdji se cukr objevil v Indii, Arbii, Persii a roku 656 n.l. tak u Egypan. Tehdej cukr neml naprosto dnou podobu dnenho cukru, byla to pouze medovina, kter se bez pomoci vel, vyrbla z rkosu. Teprve v pozdj dob se zaal vyrbt cukr ttinov. A do roku 1740 byl vyrbn z cukrov ttiny jen cukr surov. S vrobou itnho (rafinovanho) cukru se zaalo a r.1741. Potek vroby cukru z epy vznikl v 18. stolet. V roce 1747 vynalezl v Berln nmeck chemik, And. Sig. Marggraf obsah cukru v ep a zuitkovn epy k vrob cukru. Toto byl prv zatek vroby epnho cukru. epa cukrov ili cukrovka pochz pvodn z Asie od Stedozemnho a ernho moe, ovem ne v takov kvalit, jako se pstuje v dnen dob. Vznik cukrovarnictv u ns poal kolem roku 1820. V nejirch vrstvch lidstva je cukr znm a pouvn jako sladidlo. Obsahuje ale tak vysok procento uhlohydrt, dodv tlu energii. |
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |