�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Mandle |
Autor: Petr Haase Datum vyd�n�: 14.06.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=278 |
Mandle jsou plody mandlovnku, kter se vyskytuje nejvce v Itlii, panlsku, Portugalsku, severn Africe, jin Francii a tak na Sicilii a Balkn. |
Mandle jsou plody mandlovnku, kter se vyskytuje nejvce v Itlii, panlsku, Portugalsku, severn Africe, jin Francii a tak na Sicilii a Balkn. Mandlovnk je na prvn pohled podobn na broskvi, je vak listnatj, listy jsou podlouhlej s del stopkou. Strom dosahuje vky 3 - 4,5m a plodn je a do 50let svho st. Prvn plody m vak po 6 - 7 letech. Je-li rodn rok, lze z jednoho stromu sklidit 50 - 60 kg mandl. Doba kvtu mandlovnku pon koncem nora a kon koncem dubna. Kdy mandle dozrv m masit povrch, jako ed samet, kter pi zrn prask. V kadm obalu je po jedn, zdka po dvou mandlch, kter uzavr tvrd hnd skopka. Maj vejcovit podlouhl zplotn tvar na jedn stran do piky se skoicov hndou slupkou. Rozeznvme mandle sladk a hok. Nejlep druhy sladkch mandl jsou: Valencia, Malaga, Puglia, Ambrosia, Bari a ze Sicilie. Nejmen a tak nejlevnj druh jsou mandle marock. Hok mandle jsou na pohled od sladkch tko k rozeznn. Pochzej vtinou ze Sicilie a jin Francie. Dobr mandle mus bt velk, sladk, tvrd a uvnit bl. Je-li naloutl, znamen to, e je star a tak m ji odpornou pchu. Hok mandle m stejn sloen jako mandle sladk, obsahuje navc krystalicky hok amygdaln, kter se d chemickou cestou dlit na hokomandlov olej a cukr. Povn vtho mnostv hokch mandl je kodliv, nebo obsahuj jedovat ltky. Mandle obsahuj : 50% oleje, 25% blkovin, 6% cukru, 5% minerlnch ltek a 3% gumy. V such, chladn a dobe vtrateln mstnosti vydr mandle del dobu, ani by utrply na sv jakosti. |
Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru |