�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Lískové oøíšky

Autor: Petr Haase
Datum vyd�n�: 24.06.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=280

Jsou to plody vìtšinou divoce rostoucího lískového keøe, vyskytující se po celé Evropì, severní Asii a Japonsku, jejichž kvalita je rùzná. Nejlepší druhy lískových oøíškù pochází vìtšinou z Levanty.

fiogf49gjkf0d
Jsou to plody vìtšinou divoce rostoucího lískového keøe, vyskytující se po celé Evropì, severní Asii a Japonsku, jejichž kvalita je rùzná. Nejlepší druhy lískových oøíškù pochází vìtšinou z Levanty. Oøíšky s Itálie, Sicílie, Španìlska a Francie se zdaleka nemohou rovnat jakostí, zdravým plodùm ze severního pobøeží Malé Asie. V tìchto krajích rostou lískové keøe v kopcích, vìtšinou se však pìstují na plantážích. Nevyžadují pøíliš velkou obsluhu a dozrávají v mìsíci srpnu. Na zvláštních strojích se lískové oøíšky zbavují skoøápky a rovnìž se tøídí podle velikosti jader. Lískové oøíšky obsahují: 63% tuku, 17,41% bílkovin, 8,50% škrobu, 2,50% minerálních látek. Co se výživnosti týká, 1 kg oøíškù se rovná 1kg masa. Z tìchto vysoce olejnatých plodù, lze získat pøes 50% velmi jemného oleje, který se dá použít pøi výrobì èokolády. Lískové oøíšky se v cukráøství používají k rùzným úèelùm, buï syrové nebo pražené, mleté èi hoblované, sekané a pùlené, ale také i celé. Pražení oøíškù: Nejlepší zpùsob je nasypat oøíšky v tenké vrstvì na plechy s okrajem dát do mírné ne pøíliš horké pece a s obèasným pøehrnutím pražit tak dlouho, až obdrží zlatožlutou barvu a slabé hnìdé slupky na oøíškách popraskají. Pak se nasypou na hrubé síto a rukama je v sítì tøeme a zbavíme je tak slupek. Potøebujeme-li pražené oøíšky sekané nebo hoblované, je lépe nejprve oøíšky nasekat èi nahoblovat a potom pražit, protože pøedem pražené oøíšky se pøi sekání neb hoblování pøíliš drtí.

Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku