�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Marcipan

Autor: Ji Koudelka
Datum vyd�n�: 25.07.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=291

Marcipn je tradinm potravinskm vrobkem s dlouhou a bohatou histori nejen u ns ::::::: Vroba - Pro vrobu marcipnu existuj rzn receptury i pracovn postupy. Zkladn surovinou jsou loupan sladk mandle a cukr.

fiogf49gjkf0d
ZPI: Marcipn je tradinm potravinskm vrobkem s dlouhou a bohatou histori nejen u ns, ale i v dalch zemch, pedevm v Nmecku. Zpotku byl dostupn spe bohatm vrstvm obyvatelstva, teprve pozdji, s rozvojem prmyslov vroby, zlidovl. Vroba Pro vrobu marcipnu existuj rzn receptury i pracovn postupy. Zkladn surovinou jsou loupan sladk mandle a cukr. Mandle se rozdrt na poadovanou zrnitost, smchaj se s cukrem, ppadn dalmi surovinami, hmota se prohnte do poadovan konzistence, ppadn i zahv a odpauje do poadovan vlhkosti. Vsledn chu by mla bt zeteln mandlov. Pro jakost marcipnu je prvoad nejen vlastn technologie zpracovn, ale i pouit suroviny a jejich vzjemn pomr. Jedna z receptur nap. poaduje pro zkladn surovou marcipnovou hmotu nejmn 50 % mandl a nejve 50 % cukru, piem nepipout nahrazovn mandl burskmi oky, lskovmi oky ani jinmi surovinami. Jako dal parametry stanovuje obsah vody nejve 15 % a obsah mandlovho oleje nejmn 20 %. Z marcipnu se vyrbj nejrznj vrobky nebo polotovary k dalmu zpracovn i pro pmou spotebu. Marcipn me bt soust npln cukrskch vrobk i cukrovinek, vyrbj se z nho modelovan vrobky ve tvarech kvtin, list, ovoce a figurek pro cukre a spotebitele ke zdoben cukrskch i jinch vrobk. Prodv se tak ve form tyinek, vlek, "chlebk" a mnoha jinch tvar pro pmou konzumaci. Jakost a poadavky Marcipn, poppad marcipnov vrobky, kter se v souasn dob u ns prodvaj, se v kvalit velmi li. Je to dno tm, e neexistuje zvazn pedpis, kter by marcipn definoval a stanovil pro nj jakostn poadavky. Kontrolovat vrobky deklarovan jako marcipn je tedy mon jen z hlediska obecnch poadavk na jakost a zdravotn nezvadnost, ale nikoliv vzhledem k tomu, zda pi jeho vrob byly skuten pouity mandle nebo jak pomry surovin vzhledem k mandlm byly pouity. Vedle skutenho marcipnu s vysokm obsahem mandl se proto meme v obchodech setkat tak s vrobky, kter sice jsou oznaeny jako marcipn, ale mnoho spolenho s nm nemaj. Jako zkladn suroviny jsou v tchto ppadech ve sloen na obale uvdny, krom cukru, nap. sja, kokos, rostlinn tuky, suen mlko atd. asto neobsahuj ani minimln podl mandl a mandlov chu a vn se dociluj pouitm aromatu. U nebalench vrobk by se ml spotebitel na sloen nabzenho marcipnu pedem informovat. Bohuel, u prodejc je povdom o tom, co je marcipn, asto velmi mal. Zvr Jestlie si tedy chce spotebitel koupit "prav" marcipn a "prav" marcipnov vrobky, ml by si dobe protat daje o sloen a nakupovat jen od osvdench vrobc. Zpracoval: Ji Koudelka

Vytisknuto dne 08.09.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku