�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Cukr v obchodech je vesmìs bez závad; obèas chybí oznaèení |
Autor: ÈZPI Datum vyd�n�: 02.08.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=294 |
Chybìjící údaj o hmotnosti výrobku byl v devíti pøípadech ze 125 vzorkù cukru nejèastìjším prohøeškem pøi kontrole Èeské zemìdìlské a potravináøské inspekce (ÈZPI). |
šestina; cukr byl vesmìs zatøídìn v nesprávné kategorii. Celkem odebrali inspektoøi ke zkouškám od výrobcù, prodejcù i distributorù cukru 138 vzorkù, z toho ètyøi z dovozu. "Ve vìtšinì nevyhovujících pøípadù inspekce naøídila nápravu, v nìkterých však uložila i pokuty," uvedla mluvèí. Podle Kolejkové se bìžný domácí spotøebitel setkává v obchodì s cukrem krystalem, krupicí nebo mouèkou. Ty by mìly být oznaèeny i skupinou "bìlosti" jako cukr extra bílý, bílý nebo polobílý. Ve vyhlášce se cukr ještì rozlišuje na cukr tvarovaný; kostky, bridž a homole, cukr mouèku, tzv. kandys, tedy cukr s velkými krystaly øepného cukru, a tekuté výrobky z cukru. Pøedpisy rozlišují ještì i pøírodní, hnìdý cukr. Poptávka na trhu je však po této komoditì malá a spotøebitel se s ní v obchodech setkává spíše výjimeènì. Prakticky veškerý cukr na èeském trhu se vyrábí z cukrové øepy, protože tøtinový cukr se do Èeské republiky již nìkolik let nedováží, doplnila mluvèí. | Chybìjící údaj o hmotnosti výrobku byl v devíti pøípadech ze 125 vzorkù cukru nejèastìjším prohøeškem pøi kontrole Èeské zemìdìlské a potravináøské inspekce (ÈZPI). V jakosti nevyhovìla ze 67 zkoumaných vzorkù necelá
Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru |