�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Mascarpone

Autor: teni
Datum vyd�n�: 03.05.2014
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=2956

Teplotu snme na polovinu a smetanu zahvme. asto kontrolujeme teplotu pomoc teplomru. Teplota smetany by se mla pohybovat okolo 87C. Smetanu pleitostn promchme.

Mascarpone je jemn, krmov erstv sr vyrbn ze smetany psobenm kyseliny vinn bez odstraovan syrovtky. Pochz z Lombardie (slovo Mascherpa oznaovalo v tamjm dialektu sr ricotta), dnes se vak vyrb po cel Itlii. Mascarpone se pouva jako psada do dezert (nap. tiramisu) a dort.
Mascarpone je bl barvy, erstv von jako smetana a asto se smchv se srem ricotta, kdy se pouv msto msla. Rychle se kaz, proto je zvykem vyrbt jej v zim. Tento sr lehce dostane pchu jinho jdla a proto je potebn ho skladovat oddlen.
Mascarpone sa d normln koupit v obchod, jeho pprava vak nen sloit - ohejeme 1 litr smetany na priblin 90 C, pidme 5 ml kyseliny citrnov nebo odpovdajc mnostv citrnov vy a sms pomalu promchvme ca. 10 minut, dokud se smetana nesraz. Sms nechme odkapat v utrce.
Postup vroby Mascarpone
Vybereme si ze svho ndob kovovou msu, kter zapadne do hlubokho hrnce, ani by se dotkala dna hrnce, ale aby byla posazena na okrajch hrnce.
Teplotu snme na polovinu a smetanu zahvme. asto kontrolujeme teplotu pomoc teplomru. Teplota smetany by se mla pohybovat okolo 87C. Smetanu pleitostn promchme.
Pimchme vinn ocet a lehce mchme, dokud se smetana nezane sret.
Hrnec i s msou sejmeme z plotny, zakryjeme poklic a 10 minut nechme odstt. Tvarohov hmota se zatm jet vce zahust. Vt cednk nebo stko vysteleme pltnkem, nebo filtrem do kvovho pekapvae. Mascarpone pecedme a nechme  aby vychladlo na pokojovou teplotu. Vlome do plastov ndoby a pevn uzaveme.
Mascarpone chladme 24 hodin, aby zskalo svou finln konzistenci.
Skladujeme v lednice.
Spotebujte nejpozdji do 3 dn.


Vytisknuto dne 15.01.2025 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku