�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Pouvme marcipn |
Autor: Tom Sedlek Datum vyd�n�: 05.05.2014 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=2957 |
Nejlep je zaschl ozdoby obarvit za pouit modelsk stkaci pistole, ovem chce to cvik (a investici). Nebo tteek, trplivost a pevnou ruku, m nen eeno, ze nelze doshnout skvlch vsledk s pedem obarvenou hmotou. |
Marcipn se pouv v kuchyni ji od 16. stoleti, a u jako napl, ozdoba i "poleva" dortu a ml by obsahovat nejmn 25 procent mandl, jinak se mluv o mandlov past. Prav marcipn se vyznauje mnostvm 50% mandl. V obou receptech je nutno mt loupan mandle co nejjemnji umlet, v komernch zaizench se lisuj mezi vlci, m jemnji mlet, tim je vysledek lep.
Ve dobe propracujte dohromady, dokud nevznikne hladk hmota, uchovvejte v lednice v igelitu bez pstupu vzduchu.
3 dly moukovho cukru Svate cukr s vodou a a se rozpust, pisypte mandle a michejte a se hmota pestane asten lepit, potom odstavte z tepla. Hmotu hnteme devnou vaekou, a je chladnj tak rukou, nejlpe na mramorov desce. Propracujte a hmota zchladne a je hladk, skladujte opt v chladnice v igelitu. |
Vytisknuto dne 02.01.2025 ze serveru |