�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Cukráøský virtuos Tonti / - 1.

Autor: Jiøí Øezáè z Vìtrníku
Datum vyd�n�: 04.06.2014
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=2967

Èeští cukráøi mìli možnost se s Tontiho DEKOREM seznámit na nìkolika semináøích v Èechách a na Moravì. Je to zpùsob vyjádøení pocitu do podoby výtvarné skulptury, u které alespoò trochu fundovaný cukráø na první pohled øekne: "Je to Tonti !"

Jméno trojnásobného místra svìta v modeláøské cukraøinì, tìm úplnì mladým cukráøùm mnoho asi neøekne. Ovšem pro ty, kteøí jsou u øemesla, a pøedevším soutìžního, èi alespoò pokud je jejich zájem zamìøen i tímto smìrem, to bude pojem, pøed kterým se hluboce ukloní. Švýcarský cukráøský mistr pøinesl do objemného mìštce bohatství umìlecké cukraøiny drahokam, který do té doby nebyl ve svìtì ke spatøení. Byl to zpùsob mistrovy osobité tvorby známý pod názvem DEKOR 2000. Tontiho tvorba nebyla pouhou první vlaštovièkou nedìlající jaro, nýbrž zaøadila se do trvalého proudu cukráøského projevu, který byl, a zároveò i je, trvalým zpùsobem vyjádøením rukodìlné techniky a originálního výtvarného projevu. Jeho styl je nezamìnitelný a my máme možnost se s ním setkávat u mladých cukráøských výtvarníkù z øady zemí celého svìta.
Èeští cukráøi mìli možnost se s Tontiho DEKOREM seznámit na nìkolika semináøích v Èechách a na Moravì, a s tímto virtuozním umìlcem je do dneška možné se vídávat na rùzných soutìží svìta, jako s hodnotím komisaøem èi demostrátorem svého umìní. Mistr Tonti pøinesl nìco, co se málokomu za svùj život podaøí. Je to zpùsob vyjádøení pocitu do podoby výtvarné skulptury, u které alespoò trochu fundovaný cukráø na první pohled øekne: "Je to Tonti !" A tisícinásobné reprízy tohoto výroku budou vyslovovat i slýchávat další generace v dobì, kdy velký umìlec bude na tento svìt hledìt z cukráøského nebe.

ŠAFRÁNOVÁ NÁPLÒ

Suroviny:
230 g smetany
1,5 g šafránu
 40 g glukózy
600 g bílé èokolády
 40 g rostlinného tuku v kouscích
Postup:
Svaøíme smetanu do vykypìní a pøidáme ostatní suroviny. Støíkáme hladkou trubièkou do tvaru kopeèkù a druhý den se vytvaruje do kulièek a máèíme v èokoládì nebo v kakau.


IRSKÁ NÁPLÒ (do skoøepin)

 - kávová náplò -
Suroviny:
170 g smetany
350 g tmavé èokolády
 4 g instantní kávy
Postup: Svaøíme smetanu do vykypìní a pøidáme ostatní suroviny. Vzniklou hmotu nalijeme do poloviny skoøepiny. Tu buïto zakoupíme v podobì truffees (trýfa) nebo vyrobíme ve tvaru skoøepiny na bìžné èokoládové bonbony.

 - náplò whisky -
Suroviny:
140 g smetany
350 g tmavé èokolády
 70 g whisky
Postup: Svaøíme smetanu do vykypìní a vmícháme èokoládu. Potom pøidáme whisky, kterou pomalu vlíváme. Chceme-li hustší náplò, pøidáme více èokolády. Po pøedchozím nalití kávové náplnì do skoøepiny, dolijeme zbylou polovinu náplní-whisky. Dosáhneme dvoubarevného provedení i dvojité chutì.

- pokraèování  -


Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku