�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Vanilka |
Autor: Petr Haase Datum vyd�n�: 06.08.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=297 |
Vanilka je nejjemnj a tak nejdra koen pouvan v cukrstv. |
Vanilka je nejjemnj a tak nejdra koen pouvan v cukrstv. Je to plod vanilkovho kee Orchideje, lutozelenho kvtu, kter se pstuje obzvlt v tchto zemch: Mexiko, Peru, Brazlie, Madagaskar, Venezuela, Ceylon, Java, Mauritius, Kamerun, Tahiti a v jinch tropickch krajinch. Po odkvtu vyrst v dlouh zk plody, dosahujc 15-25 cm dlky, kter dozrvaj teprve ve druhm roce. Sklzej se vak ji ped plnm dozrnm a pak se na slunci, nebo umle su. Takto sklizen a usuen plody se pono do vac vody a nechvaj se potit. Tuto proceduru prodlvaj, a se docl douc barvy. Nejlep vanilka je bezesporu z Mexika, je plnotun a m vynikajc aroma, ktermu se dn jin vanilka neme rovnat. Nejznmj vanilka, kter se dostv k nm je Bourbonsk, pstovan na Madagaskaru. Mncenn druhy vanilky pochzej z Brazlie a Venezuely. Rozzneme-li vanilku podln, nachz se uvnit plodu nesetn mnostv malch, jemnch ernch jadrek, kter vlastn maj tu nejvt cenu. Ostatn je jen slupka nathl chut a vn. Dobr vanilka nesm bt pli scvrkl. Mus bt dosti ohebn , na povrchu m mt usazen podlouhl krystalky (prav vaniln). Vanilka se mus uchovvat zabalen v dobe tsnc ndob na chladnm mst, aby si uchovala svou chu i vni. |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |