�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Vanilka

Autor: Petr Haase
Datum vyd�n�: 06.08.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=297

Vanilka je nejjemnj a tak nejdra koen pouvan v cukrstv.

fiogf49gjkf0d
Vanilka je nejjemnj a tak nejdra koen pouvan v cukrstv. Je to plod vanilkovho kee Orchideje, lutozelenho kvtu, kter se pstuje obzvlt v tchto zemch: Mexiko, Peru, Brazlie, Madagaskar, Venezuela, Ceylon, Java, Mauritius, Kamerun, Tahiti a v jinch tropickch krajinch. Po odkvtu vyrst v dlouh zk plody, dosahujc 15-25 cm dlky, kter dozrvaj teprve ve druhm roce. Sklzej se vak ji ped plnm dozrnm a pak se na slunci, nebo umle su. Takto sklizen a usuen plody se pono do vac vody a nechvaj se potit. Tuto proceduru prodlvaj, a se docl douc barvy. Nejlep vanilka je bezesporu z Mexika, je plnotun a m vynikajc aroma, ktermu se dn jin vanilka neme rovnat. Nejznmj vanilka, kter se dostv k nm je Bourbonsk, pstovan na Madagaskaru. Mncenn druhy vanilky pochzej z Brazlie a Venezuely. Rozzneme-li vanilku podln, nachz se uvnit plodu nesetn mnostv malch, jemnch ernch jadrek, kter vlastn maj tu nejvt cenu. Ostatn je jen slupka nathl chut a vn. Dobr vanilka nesm bt pli scvrkl. Mus bt dosti ohebn , na povrchu m mt usazen podlouhl krystalky (prav vaniln). Vanilka se mus uchovvat zabalen v dobe tsnc ndob na chladnm mst, aby si uchovala svou chu i vni.

Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku