�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Créme Brûlée

Autor: Johny
Datum vyd�n�: 04.09.2014
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=2978

Dáme do mìlkých mistièek nebo gratinovacích misek, 2,5 cm hlubokých, na ruèník v pekaøském plechu (úèel - ruèník nám oddìlí dna mistièek od silného tepla.) Do plechu nalijeme dostateèné množství horké vody, mìla by sahat do poloviny boku mistièek.

fiogf49gjkf0d

Suroviny

4 ks žloutky, 60 g cukr krupice, 0,5 l smetany (33% tuku), 2,5 ml vanilkového extraktu (vyškrabaná zrníèka z 1/2 vanilkového lusku), 1 g sùl
------------------------------------------------------------------
tøtinový cukr na opálení (karamelová vrstva na povrchu hotového krému)

Výroba

1. Smísíme žloutky a cukr krupici, až se dobøe spojí.
2. V hrnci se silným dnem zahøíváme smetanu a vanilkový lusk témìø k varu, odstavíme a necháme 30 minut stát. Odstraníme vanilkový lusk a zamícháme žloutkovou smìs a sùl. Smìs procedíme.
3. Dáme do mìlkých mistièek nebo gratinovacích misek, 2,5 cm hlubokých, na ruèník v pekaøském plechu (úèel - ruèník nám oddìlí dna mistièek od silného tepla.) Do plechu nalijeme dostateèné množství horké vody, mìla by sahat do poloviny boku mistièek.
4. Peèeme (vaøíme) pøi 175 ° C (350 ° F) dokud není pudink ztuhlý, asi 25 minut.
5. Necháme zchladnout a øádnì vychladíme v lednici.
6. Dohotovení - nejprve odstraníme zbylou vlhkost z povrchu "crému". Posypeme rovnomìrnou vrstvou hnìdého cukru (tøtinového). Zkaramelizujeme cukr pod grilem, umístíme misky s pudinky velmi blízko teplu, tak cukr zkaramelizuje døíve, než se ohøeje celý pudink (misky s crémem mùžeme umístit do pekáèku s ledem, aby se nám crém pod grilem nezahøál nebo jinak mùžeme použít na karamelizaci cukru i opalovací pistoli.) Jakmile se roztavený cukr ochladí, vytvoøí tenkou, tvrdou kùrku (krustièku). Podáváme co nejdøíve, jestliže pudink stojí delší dobu, krustièka zvlhne a zmìkne.

Místo hnìdého cukru na posypání mùžeme použít cukr krupici, ale je mírnì tìžší dosáhnout karamelizace.


Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku