�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Potraviny v záplavových oblastech jsou èasto poškozené |
Autor: ÈZPI Datum vyd�n�: 15.08.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=300 |
K obezøetnosti pøi zacházení s potravinami vyzývá obèany v zaplavených oblastech Èeská zemìdìlská a potravináøská inspekce (ÈZPI). Potraviny totiž mohou být vlivem zvýšeného vlhka poškozeny nebo úplnì znièeny... |
ÈZPI varuje pøed konzumací potravin, které pøišly do styku se záplavovou vodou a mohly být zasaženy mikroby. Výjimku tvoøí hermeticky uzavøené potraviny, ale i v tomto pøípadì je na místì nezbytná opatrnost. Zvýšenou pozornost vyžadují trvanlivé potraviny se skladováním v suchu. Jde o trvanlivé peèivo, mouku, tìstoviny, èaj, koøení nebo kávu, které mohou vlivem vlhkosti zatuchnout nebo zplesnivìt. "V pøípadì viditelného rùstu plísní, netypické vùnì, barevné zmìny, navlhnutí nebo speèeného obsahu nedoporuèujeme potraviny konzumovat, a to ani po odstranìní poškozených èástí," upozornila Kolejková. Stejnì tak inspekce varuje pøed opìtovným zmrazováním již jednou rozmražených potravin, napøíklad vlivem výpadku elektøiny. Riziková je i konzumace viditelnì poškozeného nebo rozmìklého ovoce a zeleniny. Inspektoøi nedoporuèují pojídat ani plodiny, které byly v pøímém kontaktu se záplavovou vodou. "V každém pøípadì je tøeba ovoce a zeleninu pøed konzumací velmi peèlivì omývat," uzavøela Kolejková. | ...a možná je i kontaminace choroboplodnými zárodky.
Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru |