�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
SIGEP - Myšlení lidem a práci strojùm / -5. |
Autor: Jiøí V. Øezáè Datum vyd�n�: 02.02.2015 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3019 |
Temperace èokolády je proces, který má znaèný vliv na koneèný výsledek její kvality. Pøi temperovacím procesu je snaha o dosažení krystalické struktury, která má významný podíl na charakteru èokolády. |
Tohle heslo z dob technické revoluce jsme si mìli možnost pøipomenout v souvislosti s nepøebernou øadou strojového parku opìt v každé výstavní hale riminského SIGEPU. Temperace èokolády je filigránským umìním, které z pùvodnímu plodu kakaovníku z jihoamerického stromu v domorodém jazyce nazývaný Theobroma, pøes surový produkt kakaa do kterého Indiáni pøimíchávali smìs vody, vanilky a koøení, se dopracoval do souèasné podoby a chuti èokolády. Dalším vystavovaným exponátem byl rovnìž výkonný typ PLUS EX vyznaèující se digitálním kontrolním panelem a jeho zásobníková kapacita si lehce poradí se 24 kg èokolády s hodinovou produkcí 90 kg temperované hmoty. Novinkou tohoto zaøízení je odnímatelné šroubové èerpadlo. Tímto se usnadní a i urychlí èistící servis a zároveò i možnost použití jiného druhu èokolády. Zároveò tento šroubový systém umožòuje i lehèí manipulaci s doplòkovou surovinou, napø. oøíšky, burizony apod. která jsou doplòkovou souèástí èokoládového výrobku. Práce tohoto stroje umožòuje pøi výstupu zpracovávané hmoty a její okamžité umístìní do zvolené formy bez další pøídavné manipulace. Pro velkokapacitní výrobny byla k dispozici prohlídka siláka mezi stroji znaèky SELMI, kterým byla
Temperace èokolády je svou podstatou proces, který má znaèný vliv na koneèný výsledek její kvality. Pøi temperovacím procesu je snaha o dosažení krystalické struktury, která má významný podíl na charakteru èokolády a udává rovnìž tón úrovnì její senzoriky.
|
Vytisknuto dne 24.11.2024 ze serveru |