�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Velikonoční náměty

Autor: red.
Datum vyd�n�: 30.03.2015
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3036

Ušleháme smetanu s bílky a vmícháme do krému. Přidáme ovoce. Korpus z křehkého těsta potřeme želé, navrch dáme třený korpus, potřeme krémem, položíme vrchní díl a chladíme asi 3 hodiny.

fiogf49gjkf0d

Ingredience: Na 12 kousků: 125 g másla, 100 g cukru, špetka soli, strouhaná kůra z 1/2 citronu, 2 vejce, 120 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 1 korpus z křehkého těsta

Náplň a ozdoba:
1 mandarinkový a pomerančový kompot (po 175 g), 8 plátků bílé želatiny, 500 g tučného tvarohu, 2 žloutky, 125 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 500 ml smetany ke šlehání, 2 bílky, 2 lžíce malinového želé, 70 g marcipánové hmoty, 30 g moučkového cukru, 1/2 lžičky kakaa, 3 lžíce sekaných pistácií, 2 lžíce moučkového cukru
  
 
Postup přípravy: Utřeme máslo, cukr, sůl, citronovu kůru, vejce, mouku a kypřící prášek. Troubu předehřejeme na 200 °C, Těstem naplníme vymaštěnou dortovou formu a pečeme 25-30 minut. Vodorovně rozpůlíme. Kompot slijeme, šťávu si zachytíme. Namočíme a rozpustíme želatinu. Smícháme tvaroh, žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovu šťávu a 4 lžíce ovocné šťávy, vmícháme želatinu.  Zpracujeme marcipán s moučkovým cukrem, polovinu prohněteme s kakaem. Vytvarujeme zajíčky, umístíme je na dort, ozdobíme pistáciemi a poprášíme cukrem.

Velikonoční bábovka

Ingredience:
Na 12 kousků: 1 balíček sušeného droždí, 120 g cukru, 125 ml vlažného mléka, špetka soli, na špičku nože mletého kardamomu, strouhaná kůra z 1/2 citronu, 3 žloutky, 150 g másla, 100 g sultánek, 50 g sekaného kandovaného ovoce, 60 g sekaných mandlí, 200 g moučkového cukru a 2-3 lžíce citronové šťávy na polevu
  
 
Postup přípravy: Smícháme droždí, 10 g cukru a mléko. Necháme 15 minut vykynout. Mouku prosijeme do mísy, vytlačíme důlek, přidáme 110 g cukru, sůl, kardamom, citronovu kůru, žloutky a máslo. Kvásek nalijeme do důlku. Vše důkladně prohněteme a necháme asi hodinu kynout. Odložíme stranou trochu sultánek, kandovaného ovoce a mandlí, zbytek zapracujeme do těsta. Těstem naplníme bábovkovou formu a necháme 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Pečeme asi 30 minut, vyklopíme a necháme vychladnout. Na polevu smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou a bábovku potřeme.

Beránek z bílků

Ingredience: 160 g moučkového cukru, 160 g hrubé mouky, 70 g rozpuštěné Hery, 7 bílků, sekaná čokoláda, sekané oříšky, kandované ovoce
  
 
Postup přípravy: Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a ještě zašleháme. Pak přidáme mouku (2 lžíce mouky dáme stranou) střídavě s rozehřátým prochladlým tukem. Nakonec vmícháme nasekané ovoce, čokoládu a oříšky, které jsme před přidáním do těsta obalili ve 2 lžících mouky. Zvolna promícháme. Lijeme do vymazané, strouhankou vysypané beránkové formy a zvolna pečeme. Hotového beránka pocukrujeme, nebo polijeme libovolnou polevou. Zdobíme mašličkou kolem krku a místo očí vpíchneme dva hřebíčky nebo polevou přilepíme rozinky.


Vytisknuto dne 13.04.2025 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku