�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Pivn pernk

Autor: Petra Prospchov
Datum vyd�n�: 10.07.2015
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3050

Tento pernk je sp takov kenec kole na plech a ovocnho chlebku. A zcela nevlastenecky musm ct, e esk pernk se ped nm me jt schovat.

fiogf49gjkf0d

 Irov dvaj Guinness snad do kadho druhu dezertu. Populrn je pivn zmrzlina, tmav pivo se lije do tsta na bannovou bbovku, vnonho pudingu i biskupskho chlebku. Pernk na irsk zpsob je dky pdavku Guinnessu neskonale vln a str do kapsy kad esk model.

Kdy lovk chvli ije v Irsku, stsk se mu po odjezdu po spoust vc. Irsk kuchyn jako takov k nim ale vtinou nepat. Iran maj toti nebvalou zlibu v duen a vbec pemovn vce surovin v jednu homogenn hmotu. Nejtypitjm pokrmem je stew. Trochu pipomn gul, jen se dl ze skopovho, va je zahutn a chu m krom ovinovho ocasu sp nevraznou. Pak jsou tu takov vci jako colkanon - v tomhle ppad snad sta ct, e jde o vaen brambory s kapustou a esnekem. Jestli je to mlo, pidejte k nmu jet pln do mkka duenou zeleninu. Nejen dky jmenovanm pokrmm se mezi prvnmi frzemi v irtin naute "N shea, go raibh maith agat. Dirire ni shea." - ili "Ne dkuji. Opravdu ne."

Jene: pak je tu druh strana irsk kuchyn - ta, kter vm chybt bude. Je to st, kde na duen nepijde a excelentn produkty ostrovnho masnho prmyslu zstvaj zachovny co nejbl sv pvodn podstat. Pivete oi a pedstavte si irsk pastviny, nekonen dlouh, konc a na tesech nad moem, v jednom ze tyiceti odstn zelen - tolik jich Irsku pikli zdej bsnci. Prv na nich se pasou bci, kte se v jednu chvli promn ve steaky avnatj, ne byste dostali kdekoliv na starm kontinent. O mlnch vrobcch snad ani nen teba mluvit - irsk mslo, mlko a irsk edar jsou stejn proslul jako Bono Vox.

A potom je tu jet jeden kulinsk dar, kter Irov spolu s Brity dali svtu: sndan. dn toast omudlan marmeldou (Francouzi prominou), ale podn sndan, po n zvldnete i ichtu v kamenolomu. Gargantuovsk porce zahrnuje vaen vejce, nkolik pltk slaniny, opeen rajata a houby, prky, black pudding (nco jako jeltko) a white pudding (nco jako jitrniky), fazole v rajatovm sosu a chleba. Irsk sndan se v kadm slunm podniku d objednat cel den, take do sebe vechnu tuhle boskou manu nemuste soukat za svitu.

Pokud se na irskou sndani vydte dostaten pozd, nemuste ji zapjet ani rann kvou, ani odpolednm ajem, ale rovnou si k n dejte pllitr Guinnessu. Ten ke zdej kuchyni pat tm vc, m bl jste centru Dublinu. Toto tmav pivo vrazn hok chuti a krmov pny toti nem rdo cestovn. Nejsp proto ho mstn chod popjet jen pr blok od pivovaru, teba do nlevny a tanrny Brazen Head na nbe eky Liffey.

Nezcestoval Guinness ovem Iran potebuj jen k zalvn obda, smutku i radosti. Do kuchyn si jej hospodyky klidn pust v lahvch, nebo jim slou jako zklad do dezert. Vtinu doby, co jsem v Irsku bydlela, mi pilo, e snad Irani ani jin sladkosti ne guinnessov nedlaj. Guiness se dv do zmrzliny, do biskupskho chlebku, do kakaov buchty, do vnonho pudingu (co je ta sladk aromatick kopule, co ani v nejmenm nepipomn esk puding) nebo do bannov bbovky. Ve vech ppadech tmav pivo sladkostem dodv na vlnosti a vlhkosti, o elegantnm karamelov nahoklm podtnu ani nemluv.

J si obas z nostalgie dlm recept, co mm od sv irsk domc, Dymphny. Jej rodina pochz od eniskillenskch jezer, kde Guinness lij do pernku. Takovmu pernku, co je to s nm podobn jako s irskm puddingem - nen esk sladkosti stejnho jmna vbec podobn. Je to sp takov kenec kole na plech a ovocnho chlebku. A zcela nevlastenecky musm ct, e esk pernk se ped nm me jt schovat.

Irsk pivn pernk
( rozpis na jeden men plech)

1 lahev Guinnessu
2 velk panky ttinovho rumu
120 g rozinek
200 g sultnek
50 g kandovan pomeranov kry
50 g kandovanch vin
120 g msla
250 g ttinovho cukru
3 vejce
250 g hladk mouky
1 prek do peiva
1 petka soli
1/2 liky jemn podrcen skoice, badynu, hebku a novho koen

Rozinky a pomeranovou kru na noc namome do Guinnessu. Sultnky zalijeme rumem a takt nechme leet pes noc.

Druh den rozehejeme troubu na 175 stup a vymaeme a vysypeme men a hlub kolovou formu (kulat o prmru 20 cm, hranat 20 25 cm).

Sultnky slijeme, stejn tak rozinky a kru - Guinness i rum zachovme.

Mslo uteme s cukrem a pak do nich zalehme rozklechtan vejce. Pidme mouku, kterou jsme pedtm smsili s prkem do peiva, podrcenm koenm a sol. Nakonec pimchme vin, kru, oba druhy rozinek a pilijeme Guinness a lci rumu.

Vlijeme do formy a peeme hodinu a pl a dv hodiny, dokud pernk nen pevn, ale stle jet nadchan.

zdroj: ihned.cz
foto: Pavel Jano


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku