�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Potahov fondn - zdobc technologie |
Autor: Jan Vtek Datum vyd�n�: 29.07.2015 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3060 |
Je propracovan do velmi homogenn smsi a prodv se ve stavu hotovm pro dal pouit. Po aplikaci dv dortu sametov povrch, zaoblen hrany vybzejc k jemnmu a istmu zdoben povrchu. |
Nejde jen o cukrskou hmotu, ale o celou svbytnou a nutno ci velmi populrn technologii zdoben dort. Potahov fondn je svoj konzistenc hmota blzk marcipnu a svm sloenm spe fondnu. Obsahuje pmsi aby nevyschal, nesmroval se, aby byl vazk a nepraskal. Je propracovan do velmi homogenn smsi a prodv se ve stavu hotovm pro dal pouit. Po aplikaci dv dortu sametov povrch, zaoblen hrany vybzejc k jemnmu a istmu zdoben povrchu. Sladk chu fondnu se vyvauje podkladovmi marmeldami a krmy se specilnmi pchutmi. Oblben zbarven je bl, okoldov, ale t i jin barvy v jemn naznaench odstnech . Zd se mi, e sametov vzhled dortu potaenho fondnem si sm postupn vynutil celou speciln zdobc technologii a pomcky jako jsou rzn filigrnsk raztka, zdobc nerezov kletiky rznch tvar kletin a kombinovan vypichovae + penaee tak drobnch ozdob, e by je jinak bylo tk uchopit. S blm sametovm potahem lad rzn stbrn, krajkov nebo malikov doplky, spreje, girlandy z jedlch i nejedlch perel. Tato zdobc technologie se stala oblbenou a mdn zvlt v Anglii, ale tak ve Spojench sttech. Vydvaj se zde alba dort, speciln publikace osobitch tvrc, kter k sob pipoutala. Ti pak vymleli dal pomcky, postupy, kter zpopulrnly v ir veejnosti, ale kter jsou natolik zvltn, e jejich uit lze bez pslun pomcky a publikace jen st pochopit a napodobit. Vzhled a vlastnosti potahovho fondnu vyniknou na mn obvyklch oblch nebo zkosench dortech nebo na dortech s rznmi zvsy, zhotovenmi prv z potahovho fondnu. Vad-li dnes trbm, krom jinho, t urit uniformita cukrsk vroby, sotva je lep pleitost k odlien dortov produkce ne technologie potahovho fondnu. Pitom jej osvojen v zkladnch obrysech a se zkladnm nadm je pomrn snadn. |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |