Kole jako malovan, do zlatova usmaen koblihy, povidlov knedlky lehk jak pe. Vechny tyhle kulinsk skvosty by se ale neobely bez nevzhledn hmoty, kter jim zajist tu bjenou vlnost a kyprost. e je o docela obyejnch kvasnicch.
Klasick drod - to jsou kvasinky Saccharomyces cerevisiae Hansen, zskan biotechnologickm postupem mnoen istch kvasninch kultur. Ty jsou vypstovan na obohacench cukernch substrtech. Na obalu vrobku se mus objevit nzev druhu (drod) a skupiny (pekask, jedl).
Zkladn typy
Zkaznci si nejastji daj erstv pekask drod. Kvalitn vrobek je svtleed, pi lmn se nedrob ani nemae, nejsou v nm dutiny ani msta svtlej i tmav a ve vod se snadno rozptyluje. Skladuje se pi teplotch do 10 C, ale ned se uchovvat spolen s nebalenmi potravinami s vraznm aroma. Obsahuje minimln ptadvacet procent suiny, tzv. mohutnost kynut je maximln 70 minut. Pekask suen drod bv tak oznaovno jako vitln i aktivn. Tyto suen kvasinky zajist kynut tst a po pedchzejc pprav, uveden obvykle v nvodu na obalu vrobku. Pokud se skladuje v neprodyn uzavench obalech v suchu a pi teplotch do 20 C, vydr po dlouhou dobu, ani by dolo ke zhoren jakosti. Obsah suiny je minimln devadest procent a mohutnost kynut maximln 70 minut. Suen jedl drod nen schopn zajistit kynut tsta. Pouv se jako ochucovadlo do polvek, omek, smaench vajek a pomaznek. Je svtlehnd a skladuje se v suchu pi teplotch do 20 C. Obsah suiny je minimln devadestiprocentn.
Na co si dt pozor
Jakost zakoupenho drod pozn zkaznk vtinou a doma. V prodejn by si ml proto vdy zkontrolovat informace na obalu. Drod stejn jako jin potraviny mus bt oznaeno zejmna daji o vrobci, hmotnosti a podmnkch skladovn. Posledn daj je zvl dleit a zkaznk by ml pokyny vrobce dodret i doma. Kvasnice se asto nakupuj v pedstihu a nevhodnm uloenm me dojt ke zmnm v chuti, vni nebo v mohutnosti kynut. Zkaznk by si ml tak ovit, zda kvasnice nemaj prol datum pouitelnosti - oznauje se slovy Spotebujte do s udnm data, ppadn msta, kde je zkaznk na obalu najde. Nkte prodejci se obas sna prodvat prol kvasnice se slevou. Zde je nutn upozornit, e po uplynut lhty vyznaen na obalu lze nabzet jen vrobky oznaen datem minimln trvanlivosti. To vak rozhodn nen ppad drod. Nemlo by se tak stt, e v obchod budou nabzet kvasnice s obalem pokozenm, deformovanm nebo zapinnm - takov se mus z prodeje automaticky vyadit. Dleit je i daj o sloen vrobku. Podle platnch prvnch pedpis zde mus bt uvedeny vechny pouit suroviny a pdatn ltky, u suenho pekaskho drod napklad emulgtor E 472 c. Jestlie daj o sloen chyb, s nejvt pravdpodobnost jde o jednoslokovou potravinu, tedy vrobek bez dalch psad.
U drod je teba vdy zkontrolovat dobu pouitelnosti. Vrobek s prolm datem je zakzno prodvat.
Do poloviny 19. stolet se peivo nakypovalo pivovarskmi kvasnicemi, vedlejm produktem zskanm pi vrob piva. Pak se ale technologie zmnila a takto vznikl kvasnice dostaly hokou chu. Spoleenstvo vdeskch peka proto vypsalo roku 1845 cenu na vrobu pekaskho drod. Zskal ji o pt let pozdji Hynek Mautner za svou tzv. vdeskou metodu.