�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Èokoláda v mnoha podobách |
Autor: Petr Haase Datum vyd�n�: 05.08.2015 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3065 |
Zpùsoby využití èokolády kopírují lidské uvažování, od uspokojení základních biologických potøeb až k jejímu zneužití v oblasti zloèinu. Èokoláda se kdysi konzumovala v tekuté podobì jako smìs pražených kakaových bobù a vody. |
Historie èokoládyPùvodnì se za slovem èokoláda skrýval nápoj – dokonce “nápoj bohù” (latinský název Theobroma cacao). Zmínky o èokoládì a kakaových bobech pocházejí již ze slovníku olmécké civilizace - 1500 až 400 pø. Kr. (podle knihy The True History of Chocolate), aèkoli se pùvodnì èokoláda pøipisovala pozdìjším civilizacím Mayù a Aztékù.Výrobu èokoládových tabulek, kterou nám dnes pøibližují èokoládové linky reklamních manufaktur, umožnila až prùmyslová revoluce. Ondøej Havelka nás obèas zavede do èokoládového mìsta pod kouzelnou oblohou a nad tím vším ještì záøí naše èokoládová hvìzda. Mimochodem, Orionku založil František Maršner koncem 19.st. Naši potomci jsou již od útlého vìku živeni mýtem fialové krávy, která jistì spatøila alpskou louku pouze z rychlíku. Pùvodnì byla èokoláda záležitostí zcela pøírodní. Podle lékaøe a spisovatele Francesca Rediho (pùsobil na dvoøe Cosima III. dei Medici) se koncem 17.st. používalo jako aromatických látek jasmínu, pižma nebo velrybích spermií. Dnes se však do èokolády, stejnì jako do ostatních potravin, pøidávají pro zlepšení chuti, vùnì, barvy a trvanlivosti rùzné chemické ingredience. K èemu všemu se kdy èokoláda používala?Zpùsoby využití kakaových bobù a èokolády kopírují zpùsob lidského uvažování, od uspokojení základních biologických potøeb pøes snahu obohatit se až k jejímu zneužití v oblasti zloèinu. Pùvodnì se tedy èokoláda konzumovala v tekuté podobì jako smìs rozemletých pražených kakaových bobù a vody. Pro zpestøení chuti dodávali Mayové a Aztékové do nápoje rùzné druhy aromatických rostlin: vanilku, chilly, nové koøení, nebo med. Pøislazování èokolády pomocí tøtinového cukru ze 16.st je záležitostí Španìlù, kteøí nápoj pøipravovali a ochucovali podle støedoamerických vzorù: pøidávali tam vanilku nebo mletý èerný pepø. Celá støedoamerická oblast používala kakaové boby nejen k pøípravì lahodného nápoje, ale také jako mìnu. Za jeden bob jste mohli poøídit jedno rajèe, avokádo stálo tøi boby a pìkná krùta mìla cenu sta èerstvých nebo stodvaceti sušených kakaových bobù (podle aztéckého dokumentu z r. 1545). Vzhledem k energetické hodnotì popíjeli nápoj bohù zejména aztéètí váleèníci, aby mìli dostatek sil k porážce nepøítele. Touto skuteèností se inspirovala i americká vláda bìhem II. svìtové války. Tabulka èokolády v energetické hodnotì 2500 kJ patøila k dennímu pøídìlu potravy. Na španìlském dvoøe Filipa II. koncem 16.st. vedli lékaøi a šarlatáni spory o léèivých úèincích božského nápoje. Nakonec zhodnotili, že je èokoláda dobrá ke snižování horeèky vzhledem k jejím chladivým úèinkùm. Èokoláda se stala i vhodným nástrojem pro travièe. Papež Klement XIV. byl údajnì otráven zákeønými jezuity právì pøi požití šálku èokolády (1774). Èokoláda dnesDnes je èokoláda pøedevším spotøebním zbožím v podobì tuhé, ale i tekuté.Vyskytuje se v nejrùznìjších tvarových variacích a obmìnách. První mléèná èokoláda se objevila roku 1879. Tobleronka je tvùrèím výplodem Jeana Toblera z poèátku minulého století (1908). Na plnìných èokoládových bonbónech si dìti, ale i dospìlí pochutnávají již od roku 1913. Tabulka èokolády a lidská povahaObyèejná tabulka èokolády dokáže odhalit váš charakter a pøípadný sklon k závislosti. |
Vytisknuto dne 23.11.2024 ze serveru |