V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.
|
fiogf49gjkf0d
Nová dietní doporuèení pro diabetiky povolují omezené množství cukru. Diabetici, kteøí jsou štíhlí a mají dobøe kompenzovanou hladinu cukru v krvi, si mohou dovolit až 25g cukru dennì. Sladké potraviny si mohou dopøát, ale jen v urèitém množství a také jen obèas. Pøi konzumaci sladkých potravin si musí diabetik umìt upravovat dávky inzulinu a zároveò kontrolovat hladinu cukru v krvi. Diabetici s nadváhou, by sladká jídla ani cukr konzumovat nemìli, protože obsahují nejen cukry, ale také tuky a ty pøispívají k narùstání hmotnosti. Bylo zjištìno, že mírný pøíjem cukru nezvyšuje glykémii více, než potraviny obsahující stejné množství glukózy. Cukr je koncentrované sladidlo a jeho dávky musejí být mnohonásobnì menší. Cukr si mohou dovolit jen diabetici, kteøí jsou léèeni více dávkami inzulinu, mìøí si pravidelnì hladinu cukru v krvi a umìjí na zjištìnou glykémii reagovat. Je nutné, aby si také hlídali svou hmotnost, protože nadváha mùže zhoršovat jejich zdravotní stav. Používat pøi peèení pro diabetiky náhradní sladidla, se pøíliš nedoporuèuje, protože tyto výrobky vìtšinou obsahují témìø stejný obsah sacharidù jako výrobky s cukrem. Konzumovat takzvané DIA výrobky ve vìtším množství a øíkat si „to je DIA, to mùžu“ je sporné. Proto se doporuèuje péct i pro diabetiky s cukrem, ale použít aspoò o tøetinu ménì cukru, než je uvedeno v receptu. Péct s cukrem má jednu výhodu: diabetik není na výrobek sám, zkonzumuje ho ménì a ostatní (nediabetici) si mohou povrch výrobku ještì pocukrovat.
|