�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


American way

Autor: Tom Sedlek
Datum vyd�n�: 30.09.2015
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3087

Pro ns bn vci jsou zde naprostou vjimkou,pokud jdete do cukrrny, kter zde de facto jako takov neexistuje, nemte moc anc na vbr. Nejprve vs zaraz sladkost. Ve co je k jdlu a k pit, je v Americe sladk

fiogf49gjkf0d

Je s podivem, e lid v zemi s nedlouhou histori si dokzali vytvoit tradice ve stravovn, pravda, nm Evropanm ne a tak pln srozumiteln, ale posouzen nechm na vs.
V tto velmi rozlehl a krsn zemi ivot ubh dosti rychlm tempem, nezbv mnoho asu na ppravu jdla, hlavn ve velkch mstech. Masov rozen komern stravovn, zaloen na kombinaci reklamy, barev, chemie a v posledn ad jdla je neuviteln nstroj na penze. Jedinou vjimkou je nkolik svtk, kde nejde ani tak o kulinsk zitek, jako spe o rodinn setkn nkolika generac.
Na venkov, lze-li mimomstsk aglomerace takto nazvat, je u znt velk rozdl. Najdete zde babiky pec na nedli, vyrbjc cukrov na Vnoce, domy provonn jablky a skoic.
Pro ns bn vci jsou zde naprostou vjimkou, jinmi slovy, pokud jdete do cukrrny, kter zde de facto jako takov neexistuje, nemte moc anc na vbr. Nejprve vs zaraz sladkost. Ve co je k jdlu a k pit, je v Americe sladk.
Kdy jsem poprv ochutnal cheesecake, myslel jsem, e se nkdo opravdu hodn spletl, pern osladil krmov sr a nanesen v pticentimetrov vrstv na slabm pikotu ho vydv za mounk. Ten, kdo se mlil, jsem byl j.
Po tto zkuenosti jsem u opatrn hledal, jak si osladit ivot. Cookies, kter u dvno dorazily i do Evropy, m nenadchly, zvl᚝, kdy si ty tradin koupte jako polotovar, doma vytlate z tuby, nakrjte na koleka a upeete podle nvodu. A  mte postarno o rodinnou zbavu na cel odpoledne. Sloitj kousky, jako teba kol, jsou k mn vhradn v domcch kuchynch.
Krusta, v lepm ppad ovocn npl a nahoru opt krusta. Nakrjet se to prakticky ned, chu pokud nedostanete dov kol, je sladk a ovocn.
A zmrzlina? Tuny zmrzliny, vech monch a nemonch chut! Mete si dopt i okurkovou nebo hrkovou, pokud na to mte nturu.
Pokud vm jde ale pedevm o to, jak potit oi, maj umlci za velkou lou co nabdnout. Svatebn dorty, vtinou co kus, to pastva pro oi, v tchto ppadech nelituj ani penz ani asu, na rozdl od sriov vroby nkde v supermarketu. Prvn dojem je vtinou ptihvzdikov, kaz ho jen to, e vte, nebo sta kdy tute, co je uvnit.
V posledn dob je u lid ctit zeteln nrst oblbenosti evropskch mounk, ale povaha americkch oban je jin, take ped ovocnmi knedlky je a jet dlouhou dobu bude teba cheesecake.
Aby jste se nectili ochuzeni, pikldm nkolik recept, nebojte se jich, jsou jen jin .

Apple Betty
je druh kole, kde nen ani gram mouky, zato strouhanky poehnan mnostv.

Suroviny:
5 oloupanch a oitnch jablek, 100g msla, 100g  cukru nejlpe hnd, kra z jednoho citrnu, skoice, muktov oek, 240g strouhanky.

Postup:
Nakrjen jablka s likou msla, likou cukru, krou, petkou muktu a skoic poduste do mkka a rozmixujte na pyr. Rozehejte zbvajc mslo, pisypte strouhanku a cukr. Opkejte dokud strouhanka nezezltne. Do zapkac misky o objemu cca1 litru dejte 1/3 strouhanky, na ni polovinu jablek, opt strouhanku, jablka a nahoru posledn tetinu strouhanky. Pete pi 180C asi 20 minut.


New York Cheesecake
Npl do klasick kolov krusty

750g krmovho sra, 250g cukru, 30g hladk mouky, kra z citrnu a pomerane,
4 vejce, 175ml smetany.

Postup:
Sr, cukr, mouku a kru rozmixujte. Do hladk hmoty postupn zalehejte vejce, pilijte smetanu a nalijte na upeenou krustu kole. Pete pi150C asi hodinu a pl, hmota by mla postupn skoro ztuhnout. Otevete dvka trouby, nechte vychladnout a pot pemstte do chladniky na nkolik hodin.


Hrkov zmrzlina
odvnmu tst peje, ovem budete potebovat domc vrobnk zmrzliny

Suroviny:
470g vyloupanho sladkho hrku (asi 1,5kg lusk), 250 ml mlka, 90g cukru,
250ml smetany ke lehn, lstky mty, tva z jedn lunetky.

Postup:
Hrek, mlko, cukr a mtu pivete k varu, ztlumte a na mrnm ohni pi obasnm zamchn nechte rozvait, cca 25 minut. Vzniklou sms vlote do mixru a pidejte smetanu a mixujte na velmi hladkou hmotu, kterou prolisujte pes jemn cednk a pidejte limetkovou vu. V nerezov mse nechte asi 2 hodiny v mraznice, potom sms zmrazte ve vrobnku zmrzliny.


Vytisknuto dne 04.12.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku