�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
Zvìènìná èokoláda |
Autor: Stanislav Krámský Datum vyd�n�: 03.10.2015 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3089 |
V muzeu se návštìvník dozví o historii pìstování kakaových bobù, uvidí vzácné exponáty mayské a aztécké kultury. Souèástí muzea je i tropický skleník, kde je udržována teplota 25 - 28 stupòù a mj. tu roste strom kakaovníku. |
Imhoff - Stollwerck muzeum je nejvìtším svého druhu na svìtì. Když se na podzim roku 1993 slavnostnì otevíralo, nikdo tehdy netušil, že se toto muzeum èokolády bìhem 10 let stane nejnavštìvovanìjším muzeem v Nìmecku. Za rok pøivítá pøes 500 tisíc návštìvníkù, což je srovnatelné napø. s Pergamonským muzeem v Berlínì. Mnoho lidí se do muzea vrací. Zajímavý je také fakt, že muzeum si na svoji èinnost vydìlá, což v této branži rozhodnì nebývá úplnì obvyklé. Budova jako loï Stavba muzea stála 53 miliónù marek a financoval ji právì majitel firmy Stollwerck Hans Imhoff. Muzeum bylo postaveno za rekordních 13 mìsícù na místì staré celnice, v krásné poloze na bøehu Rýna nedaleko centra mìsta. Sama prosklená budova je architektonicky velmi zajímavá, z jedné strany totiž pøipomíná loï. Stavbu projektoval významný nìmecký architekt Fritz Eller z Cách. K dispozici je na 4000 m2 výstavní plochy ve tøech podlažích. Èokoláda, nápoj panovníkù V muzeu se návštìvník dozví vyèerpávajícím zpùsobem o historii pìstování kakaových bobù, uvidí vzácné exponáty mayské a aztécké kultury. Souèástí muzea je i tropický skleník, kde je udržována teplota 25 - 28 stupòù a mj. tu roste strom kakaovníku. Historie konzumace èokolády zaèíná u èokoládového nápoje, který se podával na panovnických dvorech. Teprve od 17. století se èokoláda zaèala podávat na veøejných místech, stále se však jednalo o luxusní záležitost. Muzeum vlastní i vzácnou sbírku porcelánových a støíbrných šálkù a konvic na èokoládu. V další èásti expozice se seznámíte s poèátky strojové výroby èokolády s ukázkami historických strojù. První strojovì vyrobená èokoláda pochází z konce 18. století a první tabulky se objevují až v druhé polovinì 19. století. V další místnosti upoutá pùvodní cukrovinkáøský obchod z 30. let minulého století, který je zaplnìn starými obaly od èokolád a cukrovinek. Expozice dále pokraèuje do prosklené haly, kde jsou nainstalovány linky na výrobu èokoládových figurek, pralinek a malých èokoládièek a je odsud krásný výhled na Rýn. V tomto místì si skuteènì pøipadáte jako na lodi. Všechny linky jsou v provozu a zboží se okamžitì prodává návštìvníkùm. Ozdobou této haly je èokoládová kašna, zdobená pozlacenými kakaovými boby. Každý obdrží oplatku namoèenou v èerstvé èokoládì. |
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |