�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Zvìènìná èokoláda

Autor: Stanislav Krámský
Datum vyd�n�: 03.10.2015
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3089

V muzeu se návštìvník dozví o historii pìstování kakaových bobù, uvidí vzácné exponáty mayské a aztécké kultury. Souèástí muzea je i tropický skleník, kde je udržována teplota 25 - 28 stupòù a mj. tu roste strom kakaovníku.

Imhoff - Stollwerck muzeum je nejvìtším svého druhu na svìtì. Když se na podzim roku 1993 slavnostnì otevíralo, nikdo tehdy netušil, že se toto muzeum èokolády bìhem 10 let stane nejnavštìvovanìjším muzeem v Nìmecku. Za rok pøivítá pøes 500 tisíc návštìvníkù, což je srovnatelné napø. s Pergamonským muzeem v Berlínì. Mnoho lidí se do muzea vrací. Zajímavý je také fakt, že muzeum si na svoji èinnost vydìlá, což v této branži rozhodnì nebývá úplnì obvyklé.

Budova jako loï
Stavba muzea stála 53 miliónù marek a financoval ji právì majitel firmy Stollwerck Hans Imhoff. Muzeum bylo postaveno za rekordních 13 mìsícù na místì staré celnice, v krásné poloze na bøehu Rýna nedaleko centra mìsta.
Sama prosklená budova je architektonicky velmi zajímavá, z jedné strany totiž pøipomíná loï. Stavbu projektoval významný nìmecký architekt Fritz Eller z Cách. K dispozici je na 4000 m2 výstavní plochy ve tøech podlažích.

Èokoláda,  nápoj  panovníkù
V muzeu se návštìvník dozví vyèerpávajícím zpùsobem o historii pìstování kakaových bobù, uvidí vzácné exponáty mayské a aztécké kultury. Souèástí muzea je i tropický skleník, kde je udržována teplota 25 - 28 stupòù a mj. tu roste strom kakaovníku.
Historie konzumace èokolády zaèíná u èokoládového  nápoje, který se podával na panovnických dvorech. Teprve od 17. století se èokoláda zaèala podávat na veøejných místech, stále se však jednalo o luxusní záležitost. Muzeum vlastní i vzácnou sbírku porcelánových a støíbrných šálkù a konvic na èokoládu.
V další èásti expozice se seznámíte s poèátky strojové výroby èokolády s ukázkami historických strojù. První strojovì vyrobená èokoláda pochází z konce 18. století a první tabulky se objevují až v druhé polovinì 19. století. V další místnosti upoutá pùvodní cukrovinkáøský obchod z 30. let minulého století, který je zaplnìn starými obaly od èokolád a cukrovinek.
Expozice dále pokraèuje do prosklené haly, kde jsou nainstalovány linky na výrobu èokoládových figurek, pralinek a malých èokoládièek a je odsud krásný výhled na Rýn. V tomto místì si skuteènì pøipadáte jako na lodi. Všechny linky jsou v provozu a  zboží  se okamžitì prodává návštìvníkùm. Ozdobou této haly je èokoládová kašna, zdobená pozlacenými kakaovými boby. Každý obdrží oplatku namoèenou v èerstvé èokoládì.


Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku