�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz) |
V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o. |
VÈELÍ MED |
Autor: Petr Haase Datum vyd�n�: 13.09.2002 URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=310 |
Nejlepší med, který vyniká svou jakostí, je na Krymu |
Nejstarší zmínku o vèele a zpùsobu jejího života nacházíme na sarkofágu faraóna Meny z roku 3623 pøed naším letopoètem. Chov vèel (vèelaøství) patøí už dobám pøedhistorickým. Nejstarší podrobnìjší zprávy o vèelaøství jsou z doby okolo roku 2600 pøed Kristem ze staroegyptského reliéfu z chrámu krále Nemerre-a. I u starých Slovanù bylo vèelaøství provozováno v nejdávnìjších dobách. Dávno pøedtím než se Øímané poprvé setkali s Germány. A to, že se Germáni pøiuèili vèelaøství od svých východních sousedù, potvrzuje fakt, že slovanské pojmenování „med“ bylo do starogermánštiny pøevzato jako „meth“. Jakost medu je skoro v každé zemi jiná. Tak napøíklad americký med je bílý a nevyniká pøílišným aroma. Nejlepší med, který vyniká svou jakostí, je na Krymu, ale také ve Španìlsku, Itálii a Dalmácii je med dobré jakosti. Jihofrancouzský med má vùni podobnou rozmarýnu a levanduli. Øecký med je naèervenalý, jasný a tuhý, má silné aroma. Na Maltì je med dosti øídký a má rùžovì èervenou barvu. Velké množství medu vyváží Amerika, Kalifornie, Chile a západní Indie. Hlavní látky, které med obsahuje jsou: 35% ovocného cukru, 42%hroznového cukru, 2%surového cukru, malou èást bílkovin,vody, voskoviny, volné kyseliny, aroma a barviva. Nejvìtší množství medu se zpracuje pøi výrobì perníkového zboží a v souèasné dobì velmi oblíbený medovník. | Vèela obecná medonosná je nejrozšíøenìjší druh medonosek z øádu hmyzu blanokøídlého.
Vytisknuto dne 21.11.2024 ze serveru |